Delicious κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα


Πάντα μου άρεσε ο συνδυασμός φρούτο και ξηρού καρπού. Μία χούφτα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα μπορεί να σου δώσει πολύ ενέργεια και αίσθημα κορεσμού. Εδώ τα συνδυάζουμε με τον πιο απολαυστικό τρόπο και το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο με γλυκιά και ντελικάτη γεύση.

Κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα. Μυρωδάτο και απολαυστικό!

Υλικά

  • 2 ολόκληρα πορτοκάλια
  • 5 μεγάλα αυγά, με διαχωρισμένο τον κρόκο από το ασπράδι
  • 25γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250γρ. αμύγδαλα σε ψίχουλα
  • 175γρ. μέλι
  • 40γρ. γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή ½ κουταλάκι εκχύλισμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα πορτοκάλια σε μία κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε στην μέση τα πορτοκάλια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα χτυπάμε σε πουρέ μαζί με την φλούδα. Κρατάμε τον πουρέ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Απλώνουμε στον πάτο και τις πλευρές ενός ταψιού 20 εκατοστών χαρτί λαδόκολλας. Χτυπάμε τα ασπράδια με 25γρ. ζάχαρη άχνη σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να σχηματιστούν οι δύσκαμπτες αιχμές. Το αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και λείο, περίπου 5 λεπτά. Χτυπάμε μέσα στο μείγμα τον πουρέ πορτοκάλι και το μέλι, ακολουθούμενα από την σκόνη βανίλιας, το γιαούρτι και την σόδα. Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Ανακατεύουμε μέσα και τα ψίχουλα αμυγδάλων.Ανακατεύουμε μέσα και 2 κουταλιές της σούπας από τα χτυπημένα ασπράδια αυγού, στη συνέχεια, προσθέτουμε και το μισό από τα ασπράδια αυγών που έχει απομείνει. Ανακατεύουμε μέσα απαλά και τα υπόλοιπα ασπράδια αυγών και μεταφέρουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί.

Τοποθετούμε το ταψί σε ένα μεγαλύτερο ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για 30 λεπτά, στη συνέχεια πάνω σε σχάρα.

Κοσκινίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη και απλώνουμε στην κορυφή με φέτες πορτοκαλιού. Το σερβίρουμε ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου ή διατηρημένο σε απλή ψύξη.

Μια άλλη ωραία ιδέα για επιδόρπιο είναι στρώματα από γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τραγανή πραλίνα αμυγδάλου και κύβους από το κέικ.

Πηγή: marymarycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο