Τσιζκέικ με πραλίνα φουντουκιού

Τσιζκέικ με πραλίνα φουντουκιού

 Υλικά

  • 250γρ μπισκότα τύπου digestive με λιγότερα λιπαρά
  • 50γρ φουντούκια ανάλατα χωρίς φλούδα
  • 100γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 400γρ πραλίνα φουντουκιού
  • 300γρ τυρί κρέμα τύπου Philadelphia με λιγότερα λιπαρά (αφήστε το έξω από το ψυγείο για λίγο, να μαλακώσει)
  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό με λιγότερα λιπαρά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη ξανθή
  • 100γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γλ.βανίλια απόσταγμα ή 1 κάψουλα σκόνη
  • 1 κ.σ. σκόνη κακάο άγλυκο
  • 50γρ παστέλι ανάμεικτων ξηρών καρπών

Εκτέλεση

Παίρνετε μια βάση για τάρτες ή φόρμα κέικ χωρίς τρύπα, με διάμετρο 26 εκατοστά. Τη βουτυρώνετε ελαφρά. Στο multi βάζετε τα μπισκότα κομμένα σε κομμάτια (όσα χωρέσουν, θα χρειαστεί να τα βάλετε σε δόσεις) και τα θρυμματίζετε να γίνουν σαν σκόνη. Τα βάζετε στην άκρη.

Καβουρδίζετε στο φούρνο ελαφρά τα φουντούκια, κάτω από το grill, ίσα ίσα μέχρι να ζεσταθούν και να βγάλουν το άρωμά τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζετε κι αυτά στο multi και τα θρυμματίζετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε τα τριμμένα φουντούκια στα τριμμένα μπισκότα και ένα κουτάλι της σούπας ζάχαρη ξανθή. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά.

Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και το προσθέτετε στο μείγμα μπισκότων και φουντουκιών. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή πιρούνι να πάει το βούτυρο παντού. Δεν θα γίνει ζύμη, απλά φροντίστε να έχουν υγρανθεί όλα τα ψίχουλα. Μεταφέρετε τα ψίχουλα στη φόρμα και με το πίσω μέρος του κουταλιού τα πατάτε καλά να στρώσουν στο ταψί. Φτιάξτε ένα τοιχάκι γύρω-γύρω ώστε να μην τρέξει η κρέμα μέχρι να πήξει. Βάλτε το ταψί στο ψυγείο να σφίξει όσο φτιάχνετε τη γέμιση.

Στο μίξερ χτυπάτε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη, να μαλακώσει και να γίνει κρέμα. Προσθέτετε λίγο λίγο το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε και τη βανίλια. Αφότου τα υλικά έχουν γίνει μαλακιά κρέμα κι έχουν ανακατευτεί καλά, προσθέστε την πραλίνα φουντουκιού λίγη λίγη, ώστε να ανακατευτεί καλά. Στο τέλος ρίξτε και τη σκόνη κακάο.

Βγάλτε τη βάση από το ψυγείο και απλώστε το μείγμα πραλίνας πάνω στα μπισκότα. Ισιώστε την επιφάνεια με ένα κουτάλι ή μαχαίρι και βάλτε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει. Στο αναμεταξύ σπάστε το παστέλι σε μεγάλα κομμάτια και βάλτε τα στο multi και θρυμματίστε τα να γίνουν όπως χονδροκοπανισμένα καρύδια. Σίγουρα κάποια θα γίνουν "σκόνη", αλλά δεν πειράζει. 

Το θέμα είναι να υπάρχουν και μεγαλύτερα κομμάτια ώστε να φαίνονται. Όταν σφίξει κάπως το γλυκό (μετά από λίγες ώρες) απλώστε το κοπανισμένο παστέλι στην επιφάνεια. Καλύτερα να μείνει το γλυκό μια νύχτα ή 6-8 ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ώστε να έχει πήξει επαρκώς.

Πηγή: foodaki

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο