Χαλβάς της Ρήνας, γλυκό από τα παλιά!

Χαλβάς της Ρήνας, γλυκό από τα παλιά!

Υλικά

Για τον χαλβά:

  • 600 γρ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή),
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο,
  • 8 αυγά,
  • 250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα κι αλεσμένα,
  • 600 γρ. χονδρό σιμιγδάλι,
  • 2 κ.σ. baking powder,
  • 2 κοφτές κ.σ. κανέλλα,
  • 2 κ.σ. τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο (για γαρνιτούρα),

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ. ζάχαρη,
  • νερό (τόσο που να σκεπάζει την ζάχαρη),
  • φλούδα ενός λεμονιού,
  • χυμός ½ λεμονιού.

Εκτέλεση

Τοποθετώ σε μία κατσαρόλα την ζάχαρη, τον φλοιό λεμονιού και προσθέτω νερό τόσο που να σκεπάσει την επιφάνεια της ζάχαρης κατά ένα δάχτυλο. Δίνω βράση στο σιρόπι (9/9) και μόλις αρχίσει ο βρασμός κατεβάζω την θερμοκρασία (στο 6/9) κι αφήνω για 10’ να βράσει. Λίγο πριν το τέλος προσθέτω τον χυμό λεμονιού κι αφήνω να πάρει το σιρόπι ένα-δύο βράσεις ακόμα. Αποσύρω από την φωτιά κι αφήνω το σιρόπι να γίνει χλιαρό όσο ετοιμάζω τον χαλβά.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C (πάνω κάτω αντίσταση). Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη για 5’ μέχρι να αφρατέψουν και κατόπιν προσθέτω ένα-ένα τα αυγά. Στο τέλος προσθέτω τα αλεσμένα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι, το baking powder και την κανέλα. 

Μεταφέρω την ζύμη σε ένα ευρύχωρο pyrex ή άλλο πυρίμαχο σκεύος που δεν χρειάζεται να είναι βουτυρωμένο κι αλευρωμένο. Για το μέγεθος το σκεύους λαμβάνω υπόψη μου ότι ο χαλβάς θα πάρει 2-3 φορές το ύψος του κατά το ψήσιμο. Με άλλα λόγια το αρχικό ύψος της ζύμης στο pyrex δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 εκ.. 

Ψήνω τον χαλβά στους 170°C για 45-50’ και μόλις ψηθεί ο χαλβάς (δοκιμάζω με μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και βεβαιώνομαι ότι αυτή βγαίνει στεγνή) τον αφαιρώ από τον φούρνο και τον περιχύνω με το χλιαρό σιρόπι όσο ακόμα είναι βραστός. Αφήνω τον χαλβά της Ρήνας στην άκρη να κρυώσει καλά (για 5-6 ώρες) προτού τον κόψω. 

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος τον κόβω σε διαγώνιες φέτες και πασπαλίζω την κάθε φέτα με λίγο από το τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο.

 

Πηγή: mytaste

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο