Γαλλικό τοστ στον φούρνο με μπαγκέτα

Γαλλικό τοστ στον φούρνο με μπαγκέτα

Το γαλλικό τοστ είναι μία τέλεια ιδέα για να ξυπνήσεις με τον καλύτερο τρόπο. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν έχεις πολλά άτομα στο σπίτι; Πόσες φορές να χρησιμοποιήσεις το τηγάνι; Είναι αρκετός κόπος (κρίμα να φας όλο το πρωί στην κουζίνα-και να μην φας τελικά). Έχω όμως την λύση, πολύ απλά τα ψήνεις στον φούρνο. Βουτάς μία μπαγκέτα ψωμί ή οτιδήποτε άλλο ψωμί θες στο μείγμα με το γάλα και τα αυγά και το ψήνεις στον φούρνο. Μην αμφιβάλεις καθόλου για το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Το συγκεκριμένο το αρωματίζουμε με πορτοκάλι (ή και με λεμόνι θα ήταν μία καλή ιδέα).

Γαλλικό τοστ στον φούρνο με μπαγκέτα. Μοναδικό…

Υλικά

  • 1 μπαγκέτα, λίγο μπαγιάτικη
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι χοντρό
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • ζάχαρη άχνη για την κορυφή

Ιδέες για toppings-συνοδευτικά

  • ζεστό σιρόπι σφενδάμου
  • ζεστό σιρόπι σφενδάμου ανακατεμένο με ζεστό μέλι
  • σάλτσα βατόμουρο
  • Nutella
  • μαρμελάδα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

 Κόβουμε την μπαγκέτα στην μέση. Κόβουμε σε κομμάτια 10 εκατοστών σε μάκρος. Τοποθετούμε τις φέτες ψωμιού με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αλείφουμε με βούτυρο τις κορυφές των ψωμιών.

Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, τον χυμό πορτοκάλι/ξύσμα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αφρίσει. Το ρίχνουμε πάνω από το ψωμί. Αναποδογυρίζουμε τις φέτες ψωμιού περίπου κάθε 10 λεπτά ή μέχρι να βεβαιωθούμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν μουλιάσει.

Τις αφήνουμε στο υγρό για περίπου 30 λεπτά συνολικά. Θέλουμε το ψωμί να είναι υγρό αλλά χωρίς να διαλύεται. Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε το ψωμί θα πρέπει να ξεκουράζεται σε μια μικρή πισίνα υγρού, αλλά χωρίς να πνίγεται.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη όλη την κορυφή. Ψήνουμε το ψωμί μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει (30-40 λεπτά). Μπορούμε να το βάλουμε και λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ για να γίνει στην κορυφή πιο τραγανό και καραμελωμένο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως. Σερβίρουμε με προαιρετικά toppings που αναφέρονται παραπάνω.

Πηγή: marymarycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο