Εκμέκ με παγωτό καϊμάκι

Εκμέκ με παγωτό καϊμάκι

Μια εκπληκτική συνταγή ένα παντεσπάνι γεμάτο αρώματα και γεύσεις Ανατολής!

Υλικά

για τη βάση

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισό φακελάκι ξηρή μαγιά (4 γρ)
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 80 γρ γιαούρτι 2%
  • 1 αυγό
  • Μια πρέζα αλάτι
  • ¼ κουταλάκι γλ μαστίχα κοπανισμένη
  • Μισό κουταλάκι γλ μαχλέπι
  • Μισό κουταλάκι γλ κακουλέ
  • 60 γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο

για το σιρόπι

  • 500 γρ νερό
  • 700 γρ ζάχαρη
  • Χυμός από μισό λεμόνι

Κοπανάμε τη μαστίχα μαζί με το αλάτι, να γίνει σκόνη. Σε 4-5 κουταλιές χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά  και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές αλεύρι.  
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να κάνει το μίγμα φουσκάλες.

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το αυγό, την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το λιωμένο βούτυρο και τέλος το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή  που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο για 1 ώρα να φουσκώσει.

 Βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και με τα χέρια μας την απλώνουμε να καλύψει όλο το ταψί  και να έχει παντού το ίδιο πάχος. Για να σιροπιαστεί σωστά, το γλυκό πρέπει να είναι λεπτό, άρα μην σας φανεί μεγάλο το ταψί σε σχέση με την ποσότητα της ζύμης!

 Την αφήνουμε για 1 ώρα ακόμα σε ζεστό μέρος,μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 στον αέρα και ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120  και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να στεγνώσει η ζύμη.

 Την αποσύρουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά. Κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια του εκμέκ  και το περιχύνουμε πολύ προσεκτικά με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι τελείως.

Το σερβίρουμε με παγωτό ή με σαντιγύ! Για θεϊκή απόλαυση βρείτε, ή φτιάξτε,ένα πολύ καλό παγωτό καϊμάκι!
 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο