Κέικ μπανόφι

Κέικ μπανόφι

Υλικά

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (397 γρ.)
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο για τη φόρμα
  • 150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1/4 κουτ. γλυκού βανιλίνη
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες + 1 - 2 κουτ. σούπας
  • 3 μπανάνες, κάπως μεγάλες 250 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Βγάζουμε την ετικέτα από το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα και το τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να το σκεπάζει μέχρι λίγο πάνω από τη μέση και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 3 ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο νερό. 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε προσεκτικά το κουτί από το καυτό νερό με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να κρυώσει κλειστό για περίπου 1 ώρα. Οταν το ανοίξουμε, το γάλα θα πρέπει να έχει πήξει ακόμη περισσότερο και να έχει πάρει το χρώμα της καραμέλας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 20x10 εκ. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ένα-ένα τα αυγά. Επειτα, ρίχνουμε το μείγμα με το κοσκινισμένο αλεύρι και τα 100 γρ. γάλα και χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Αδειάζουμε στη φόρμα τη μισή ποσότητα από τη ζύμη. Στρώνουμε από πάνω τη μισή (ή και λίγη παραπάνω) ποσότητα από το καραμελωμένο ζαχαρούχο. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις απλώνουμε πάνω από το καραμελωμένο ζαχαρούχο, φροντίζοντας να κρατήσουμε λίγες για το γαρνίρισμα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 - 60 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 1 ώρα και το ξεφορμάρουμε.

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφιχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί στην επιφάνεια του κέικ και διακοσμούμε με τις φετούλες μπανάνας που έχουμε κρατήσει. Αραιώνουμε το ζαχαρούχο που έχει περισσέψει με τη 1 - 2 κουταλιές γάλα και με ένα κουταλάκι ή με ένα πιρούνι σχηματίζουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί.

Συμβουλές

Για να μη μαυρίσουν οι φετούλες μπανάνας, τις ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Πηγή: glykesistories

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο