Τάρτα ’’προχώ’’, με μαρμελάδα λεμόνι και σύκα

Τάρτα ’’προχώ’’, με μαρμελάδα λεμόνι και σύκα

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (παγωμένα) σε κυβάκια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • 300 γρ. μαρμελάδα λεμόνι
  • 1 κιλό σύκα
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • 3 κουτ. σούπας λιμοντσέλο

Eκτέλεση

Eτοιμάζουμε τη ζύμη: Δουλεύουμε στο μίξερ το αλεύρι και τα κυβάκια βούτυρου ή μαργαρίνης μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μετά τα αβγά μέχρι να έχουμε μια μπάλα ζύμης. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και το νερό. (Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και να μην έχει ζυμωθεί πολύ). Την αφήνουμε να ξεκουραστει μισή ώρα και στρώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκατοστών και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουμε τα σύκα σε φέτες για να είναι έτοιμα. Aνακατεύουμε σε μπολάκι 4 κουταλιές σούπας από τη μαρμελάδα λεμόνι με το λιμοντσέλο και το αφήνουμε στην άκρη. Ψήνουμε την τάρτα μόνη της για 15 λεπτά χωρίς να ροδίσει. Aφού κρυώσει λίγο, τη γεμίζουμε με την υπόλοιπη μαρμελάδα λεμόνι, στολίζουμε με τις φέτες του σύκου και στο τέλος πασπαλίζουμε με τον μαραθόσπορο.

Ψήνουμε ξανά την τάρτα για λίγο μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα σύκα. Tη βγάζουμε από τον φούρνο και την αλείφουμε όσο είναι ζεστή με το μείγμα μαρμελάδας λεμονιού και λιμοντσέλο.

Tip: Eναλλακτικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαρμελάδα λεμόνι με μαρμελάδα τριών εσπεριδοειδών ή με ένα γλυκό του κουταλιού με γλυκόπικρη γεύση, όπως νεραντζάκι (300 γρ.) ή περγαμόντο, τα οποία θα έχουμε προηγουμένως πολτοποιήσει στο μούλτι.

Πηγή: thecookbook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο