Σιροπιαστό γλυκό με φιστίκι Αιγίνης & άρωμα λεμονιού

 Σιροπιαστό γλυκό με φιστίκι Αιγίνης & άρωμα λεμονιού

Υλικά

για  ταψί 30 cm Ø

  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης (όχι πολύ ψιλοκομμένο)
  • 4 αυγά
  • 240 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (+10 γρ για το ταψί)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • το ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 1 φακελάκι baking powder (αντιστοιχεί σε 20 γρ)

για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2-3 φέτες λεμονιού (από που ξύσαμε)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατώνουμε το σιμιγδάλι με το baking powder και το φιστίκι Αιγίνης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζουμε το ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και τις ραντίζουμε ελαφρώς με σιμιγδάλι.

Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κάθε φορά χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά προσθέτουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το ξύσμα και την βανίλια. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι.

Χτυπάμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το ρίχνουμε στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο όπου το ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα από πάνω και το μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό. Προσοχή! Τα γλυκά με σιμιγδάλι ψήνονται πιο γρήγορα από εκείνα με αλεύρι οπότε έχουμε το νου μας.

Εν τω μεταξύ όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι, φέρνουμε μέχρι το σημείο βρασμού και συνεχίζουμε για 5 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από το μάτι της κουζίνας κι αφαιρούμε το λεμόνι.

Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βγάζουμε από το φούρνο το γλυκό, του ρίχνουμε το σιρόπι και το επανατοποθετούμε στο φούρνο για να συνεχίσουμε το ψήσιμο λίγα λεπτά ακόμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Μπορεί να σερβιριστεί ωραιότατα με παγωτό φιστίκι Αιγίνης (τι άλλο!)

Πηγή: ascrispasitgets

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο