Ένας ιδιαίτερος μπακλαβάς, με φιστίκια Αιγίνης

Ένας ιδιαίτερος μπακλαβάς, με φιστίκια Αιγίνης

Υλικά

  • 1 κιλό φιστικιά Αιγίνης χοντροαλεσμένα
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 φλιτζάνια βούτυρο

για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • 3 γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και στρώνουμε δύο φύλλα μαζί. Ραντίζουμε με βούτυρο την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε λίγα φυστίκια. Βάζουμε από πάνω ένα άλλο φύλλο, το ραντίζουμε με βούτυρο, βάζουμε άλλο φύλλο, κατόπιν φυστίκια και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα σκόνη και λίγο γαρύφαλλο σκόνη. Εξακολουθούμε με αυτό τον τρόπο, δηλ. στρώση δύο φύλλων και κατόπιν μία στρώση φυστίκια.

Πρέπει πάνω σαν κάλυμμα να βάλουμε 8 φύλλα ραντισμένα ανάμεσα με βούτυρο και χωρίς φιστίκια. Τέλος ραντίζουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 1-2 ώρες να παγώσει και την χαράζουμε με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού. Το χάραγμα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να χαράζουμε μέχρι τα κάτω φύλλα, χωρίς όμως να σύρουμε το μαχαίρι μονοκόμματα σε όλη τη γραμμή, αλλά να μένουν ενωμένα το ένα τεμάχιο με το άλλο.

Μπορούμε να χαράξουμε το μπακλαβά σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια, βάζοντας στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο. Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα αφού πρώτα ραντίσουμε με κρύο νερό. Αφού ψηθεί και κρυώσει σχεδόν εντελώς, τον περιχύνουμε το σιρόπι που έχουμε ήδη βράσει.

Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά για περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζοντάς το όταν χρειάζεται.

Πηγή: trome

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο