Τση Κρήτης τα γλυκά μπουρέκια!

Τση Κρήτης τα γλυκά μπουρέκια!

Η παρακάτω συνταγή  είναι τα πατροπαράδοτα κρητικά μπουρέκια  με γλυκιά μυζήθρα, σιρόπι και φύλλο Χανιώτικα. Εκτός από τα γνωστά καλτσούνια, ένα ακόμα γλύκισμα που συνηθίζουμε πολύ στην Κρήτη είναι αυτά τα μπουρεκάκια τα οποία φτιάχνονται είτε με γλυκιά είτε με ξινή μυζήθρα. Το γλύκισμα αυτό θα το βρεις σε διάφορες παραλλαγές  είτε με σιρόπι, ή με μέλι ακόμα και με ζάχαρη άχνη, ωστόσο εγώ στο παρουσιάζω όπως το έφτιαχνε και η γιαγιά μου η οποία συνήθιζε να παρουσιάζει μικρά ατομικά μπουρεκάκια, αρωματισμένα με κανέλα  και τα σιρόπιαζε με σιρόπι αρωματισμένο με κανέλα και λεμόνι. 

Υλικά

  • 3 αυγά
  • 1 κιλό μυζήθρα
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • κανέλα
  • 220 γραμ. βούτυρο
  • 500 γραμ. φύλλα κρούστας

για το σιρόπι

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη μυζήθρα μαζί με τα αυγά, την κανέλα και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας σε ένα πάγκο και κόβουμε σε 3 λωρίδες το καθένα. Βουτυρώνουμε καλά, τοποθετούμε μία κουταλιά γέμιση στην άκρη της κάθε λωρίδας και τυλίγουμε προσεχτικά δημιουργώντας το μπουρεκάκι μας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε φύλλο κρούστας και κάθε ξεχωριστή λωρίδα. Τοποθετούμε τα μπουρεκάκια όλα μαζί σε ένα ταψί που έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς και βουτυρώνουμε τα μπουρέκια μας και από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τότε τα σιροπιάζουμε καλά με το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει βράζοντας για 5 λεπτά όλα τα υλικά μας. Πασπαλίζουμε κανέλα και σερβίρουμε.

Πηγή: nostimada

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο