Κέικ σοκολάτας με μαύρη μπύρα. Άαα...λλο κέικ!

Κέικ σοκολάτας με μαύρη μπύρα. Άαα...λλο κέικ!

Δυο ιδιαίτερα υλικά έχει αυτό το κέικ. Μπύρα, και μάλιστα μαύρη άρα με πιο μεστή και γεμάτη γεύση και φυσικά πιο πικρή από την κλασική ξανθιά, και τυρί, λευκό κρεμώδες, με ουδέτερη γεύση που χαρίζει βελούδινη υφή και παίζει ρόλο πασπαρτού σε γλυκά και αλμυρά. Αυτά, σε συνδυασμό με σοκολάτα για να συνθέσουν ένα σοκολατένιο, υγρό, πλούσιο κατά τ’ άλλα κέικ.

Η γεύση του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διεστραμμένα εθιστική, των άκρων, από αυτές που σε ενθουσιάζουν ή σε απωθούν. Γλυκιά από τη σοκολάτα, πικρή από τη μπύρα και ελαφρώς ξινή από το τυρί, όμως συνδυασμένη με τέτοιο τρόπο που το αποτελέσμα είναι εκρηκτικό και ισσοροπημένο ταυτόχρονα.

Υλικά

για το κέικ

  • 250 ml μαύρη μπύρα (Guinness, fix κτλ)
  • 250 γρ. βούτυρο (ανάλατο)
  • 75 γρ. σκόνη κακάο
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 142 ml sour cream ή 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 βανίλια ή 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 275 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα

για την επικάλυψη

  • 300 γρ. τυρί κρέμα (Philadelphia)
  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 125 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C, ενώ παράλληλα βουτυρώνουμε (ή στρώνουμε με λαδόκολλα) μια φόρμα διαμέτρου 23 εκατοστών (με αποσπώμενο πάτο αν έχετε).

Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη μπύρα, προσθέτουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το κακάο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε την sour cream (ή το γιαούρτι) με τα αυγά και τη βανίλια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το αλεύρι με τη σόδα. Χύνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά έως μία ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, δεδομένου ότι είναι αρκετά υγρό κέικ.

Φτιάχνουμε την επικάλυψη: Ανακατεύουμε ελαφρά το τυρί κρέμα μέχρι να μαλακώσει, κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μαζί. (Μπορούμε να τα ανακατέψουμε και σε μπλέντερ). Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει λεία υφή ικανή να απλωθεί εύκολα.

Απλώνουμε την επικάλυψη στο μαύρο κέικ, έτσι ώστε να θυμίζει την αφρώδη κορυφή του ποτηριού της μπύρας.

Tips: Μπορείτε να το φτιάξετε σε φόρμα μικρής διαμέτρου για να του δώσετε ύψος, όπως επίσης να το κόψετε στα δύο και να βάλετε επικάλυψη και στο εσωτερικό του.

Η επικάλυψη στην επιφάνεια μπορεί να απλωθεί με σπάτουλα ή μαχαίρι για πιο χαλαρή, κυματιστή αίσθηση ή με κορνέ προς σχηματισμό μικρών κορυφών.
Μπορεί άνετα να καταναλωθεί και χωρίς την επικάλυψη

Πηγή: gourmelia

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο