Χειμωνιάτικο ρολό από ξερά σύκα και αμύγδαλα

Χειμωνιάτικο ρολό από ξερά σύκα και αμύγδαλα

Ένα υπέροχο γλύκισμα με πικάντικη γεύση και πλούσια αρώματα. Στην Ισπανία το λένε pan de higo, ενώ το συναντάμε και στην Κέρκυρα, ως μεζέ και με λίγο διαφορετικά υλικά, με το όνομα συκομαϊδα. Ταιριάζει ωραία με διάφορα τυριά (κατσικίσια, γραβιέρα κ.ά.), ενώ μπορούμε να το σερβίρουμε και ως επιδόρπιο παρέα με έναν εσπρέσο.

Υλικά

για 8 μερίδες

  • 500 γρ. αποξηραμένα σύκα 
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα 
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη 
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1/2 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου
  • 1 κ.σ. μέλι
  • κανέλα κατά βούληση 
  • 3 κ.σ. γλυκό κρασί

Εκτέλεση 

Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα πολτοποιούμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά την πάστα σύκων με τα αμύγδαλα και τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και το πλάθουμε καλά σε κυλινδρικό σχήμα.

Διατηρείται τυλιγμένο σε μεμβράνη για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου.
 

Πηγή: arttable

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο