Κρίνγκελ - το τσουρέκι της ’’Διαπλοκής’’

Κρίνγκελ - το τσουρέκι της ’’Διαπλοκής’’

Το "διαπλοκής" κολλάει στο σχήμα αυτού του παραδοσιακού τσουρεκιού από την Εσθονία, το οποίο, έχει και Γερμανική και Δανέζικη εκδοχή. Είναι πράγματι νόστιμο και βασικά αυτό που εντυπωσιάζει είναι το σχήμα του. Συνήθως η γέμιση αποτελείται από βούτυρο, κανέλα και ζάχαρη. Σε μερικές όμως συνταγές, το συναντάμε γεμισμένο με μαρμελάδα δαμάσκηνο ή γέμιση σοκολάτας κρέμα φουντουκιού.

Υλικά

για ένα Κρίνγκελ

για τη ζύμη

  • 40γρ. φρέσκια μαγιά (ή 20γρ. ξηρή)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 250ml γάλα, χλιαρό
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 50γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 600-700γρ. αλεύρι (στα 600γρ., 1/3 αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2/3 δυνατό αλεύρι)
  • 1κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση

  • 100γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 3 χούφτες σταφίδες, μουλιασμένες σε ζεστό νερό
  • 10 κ.γ. ζάχαρη
  • λίγη κανέλλα σκόνη
  • Για το γλάσο (προαιρετικά):
  • 150γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 50% περιεκτικότητα σε κακάο, μισή μαύρη και μισή σοκολάτα γάλακτος)
  • 75γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε εκεί το χλιαρό γάλα και τους κρόκους. Ανακατέψτε στη συνέχεια το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και ζυμώστε καλά. Σχηματίστε μια μπάλα με τη ζύμη, σκεπάστε με καθαρή πετσέτα κι αφήστε σε ζεστό μέρος από 30 λεπτά έως και 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Αλευρώστε μια καθαρή επιφάνεια. Πάρτε τη ζύμη από το μπωλ, "χτυπήστε" τη στην επιφάνεια και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε πάχος 1εκ. Απλώστε το μαλακωμένο βούτυρο ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, σκορπίστε τις σταφίδες και από πάνω πασπαλίστε με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και κόψτε το μισό, κατά μήκος, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στρίψτε τη ζύμη μαζί, σηκώνοντας το κάθε μισό πάνω από το άλλο μισό με τη σειρά. Θα δείτε πως θα σχηματισθούν "πιέτες"

Για να διευκολύνω εσάς που θέλετε να το φτιάξετε θα σας έχω μαζί με τη συνταγή αναρτημένο και σχετικό βιντεάκι.

Κανονικά, στην πρωτότυπη συνταγή τραβάνε τη ζύμη με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουν ένα κεφαλαίο γράμμα "Β". Η πιο συνηθισμένη όμως μορφή του είναι να ενώσετε απλώς τις άκρες της ζύμης και να σχηματίσετε ένα στεφάνι, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ρηχό βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Όσο το τσουρέκι ψήνεται ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας, λιώνοντας σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο.

Μόλις το τσουρέκι είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει για λίγο, το βάζετε σε μεγάλη πιατέλα και το περιχύνετε με τη σως σοκολάτας.

 

Πηγή: voicewebradio

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο