Δίπλες από τον Στέλιο Παρλιάρο

Δίπλες από τον Στέλιο Παρλιάρο

Ένα από τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά, εθιμικά γλυκά μας, το οποίο σε πολλά μέρη απολαμβάνουν και πέραν των Χριστουγέννων.

Υλικά

  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1300 γρ. αλεύρι
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό

Γαρνίρισμα

  • καρύδια, τριμμένα για πασπάλισμα
  • μέλι

Βάρος: 1½ κιλό, Προετοιμασία – Παρασκευή: 45΄

Εκτέλεση

Σιρόπι

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).

Δίπλες
Χτυπάμε στο μίξερ με το εργαλείο για τις σκληρές ζύμες (γάντζο) το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα. Ζυμώνουμε έως ότου γίνουν μία ελαστική ζύμη. (Μπορούμε να ζυμώσουμε τα υλικά και στο χέρι).

Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών. Κόβουμε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά.

Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Βγάζουμε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί. Όταν στραγγίξουν, τις βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τις σερβίρουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με μέλι και καρύδια.

Πηγή: steliosparliaros

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο