Χριστουγεννιάτικη σοκολατένια πουτίγκα

Χριστουγεννιάτικη σοκολατένια πουτίγκα

Τώρα τις γιορτές έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε θαύματα στην κουζίνα. Είναι η κατάλληλη περίοδος να φτιάξουμε εκείνο το γλυκό που μας φαίνεται δύσκολο και ποτέ δεν έχουμε το χρόνο ή την διάθεση να το κάνουμε. Τώρα μας δίνεται ο χρόνος και απλόχερα μία γιορτινή διάθεση που μας παρασύρει να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, εντυπωσιακό και ντελικάτο για το γιορτινό τραπέζι.

Η σοκολάτα είναι μία διαχρονική γεύση και πάντα ταιριάζει σε όλες τις γιορτές και περιστάσεις.

Μία πουτίγκα με βελούδινη μους σοκολάτας κρυμμένη μέσα σε αφράτο κέικ και με υπέροχη σοκολατένια επικάλυψη.

Χριστουγεννιάτικη σοκολατένια πουτίγκα. Η σοκολάτα στα καλύτερα της…

Υλικά

για το κέικ

  • 4 αυγά
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50γρ. κακάο, συν έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας, κοσκινισμένο
  • 85γρ. βούτυρο, λιωμένο, συν έξτρα για επάλειψη
  • 50ml εσπρέσο ή όποιον άλλο δυνατό καφέ θέλετε
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ Tia Maria ή όποιο άλλο λικέρ θέλετε με γεύση καφέ, ανακατεμένο με τον καφέ

για τη μους

  • 3 αυγά, με διαχωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη
  • 175γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
  • 200ml κρέμα γάλακτος

για την επικάλυψη

  • 142ml κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
  • 50γρ. βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ Tia Maria
  • 1 κουταλιά της σούπας εσπρέσο

για το σερβίρισμα

  • κόκκους κακάο με επικάλυψη σοκολάτας
  • χοντρά ξύσματα από μαύρη και λευκή σοκολάτα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα 22×32 εκατοστών ταψί, στη συνέχεια, απλώνουμε μία βουτυρωμένη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας κακάο ομοιόμορφα ώστε να είναι παντού καλυμμένο.

Για το κέικ, χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη με ηλεκτρικό μίξερ για 7 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να πήξει αρκετά. Ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι και το κακάο, στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Για τη μους, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να το μείγμα να πήξει και να γίνει λείο. Λιώνουμε τη σοκολάτα και χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος μέχρι να κρατάει το σχήμα της. Γρήγορα χτυπάμε την μισή κρέμα γάλακτος και όλη τη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών, έπειτα χτυπάμε απαλά και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέσα στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν οι μαλακές κορυφές, και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα.

Λαδώνουμε ένα 1,4 λίτρων πυρίμαχο μπολ με λίγο λάδι. Απλώνουμε εσωτερικά του μία διαφανή μεμβράνη, αφήνοντας προεξοχή. Κόβουμε έναν κύκλο από το κέικ που να χωράει στον πάτο του μπολ και το βάζουμε εκεί. Κόβουμε επτά επικλινή ορθογώνια περίπου 10 εκατοστά σε μήκος και τα τοποθετούμε σφιχτά γύρω από το μπολ. Τα βρέχουμε με το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος Tia Maria και καφέ. Γεμίζουμε το μπολ μέχρι τη μέση με μους, στην συνέχεια χρησιμοποιώντας ό, τι έχει απομείνει από το κέικ, καλύπτουμε την κορυφή πάνω από την μους. Βρέχουμε με το υπόλοιπο μείγμα καφέ. Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μους και καλύπτουμε με μία μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να πήξει (ιδανικά κατά τη διάρκεια της νύχτας), στη συνέχεια, την βάζουμε σε ένα πιάτο.

Για την επικάλυψη, ζεσταίνουμε όλα τα υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει μέχρι η σοκολάτα να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει και να γίνει γυαλιστερό. Απλώνουμε την επικάλυψη σε όλη την πουτίγκα, στη συνέχεια απλώνουμε στην κορυφή κόκκους κακάο και ξύσμα σοκολάτας.

Πηγή: marymary

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο