Άπαιχτο άλειμμα σοκολάτας για πολλές χρήσεις!

Άπαιχτο άλειμμα σοκολάτας για πολλές χρήσεις!

Πολύ απλό, εύκολο, γρήγορο, χωρίς πολύ βούτυρο και κυρίως χωρίς ζάχαρη!! 
Στην ουσία είναι ένα είδος ganache, την οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε με αλεσμένους ξηρούς καρπούς, να την αρωματίσουμε με λικέρ, να την φυλάξουμε στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε κρέπες, να γαρνίρουμε διάφορα γλυκά κι ακόμη σαν σάλτσα σοκολάτας, αφού πρώτα την ζεστάνουμε.
Άλειμμα σοκολάτας με συμπυκνωμένο γάλα

Υλικά

 

  • 200 ml συμπυκνωμένο γάλα(εβαπορέ), με χαμηλά λιπαρά
  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα
  • 50 γρ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ κουαντρώ ή άλλο (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο βούτυρο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την βανίλια και το σιρόπι σφενδάμου(ή μέλι) μέχρι το σημείο βρασμού.

Κόβουμε την σοκολάτα σε κομμάτια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα μέσα στο ζεστό γάλα, αφήνουμε για λίγα λεπτά να μείνει.  Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο, βάζουμε την κατσαρόλα πάνω και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ, αν επιλέξουμε να το βάλουμε και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στο μείγμα πολύ καλά αλεσμένα φουντούκια. Ρίχνουμε το άλειμμα σε ένα καθαρό βάζο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στην συνέχεια το φυλάμε στο ψυγείο και μπορούμε να το καταναλώσουμε σε 3-4 βδομάδες. 

Πηγή: mariplateau

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο