Μπακλαβάς Κύμης

Μπακλαβάς Κύμης

Ο μπακλαβάς με τα 100 φύλλα!! Όπως λέγετε........ μακράν ο καλύτερος του κόσμου!!
Οι γυναίκες στην Κύμη ανοίγουν ένα ένα το φύλλο για να φτιάξουν αυτόν τον ονομαστό και πολύ σιροπιαστό μπακλαβά. Αυτό σίγουρα γινόταν παλιότερα, στις μέρες μας δύσκολα κάνουν αυτή την κοπιαστική δουλειά.

Εγώ δεν άνοιξα δικό μου φύλλο και σίγουρα δεν έβαλα 100 φύλλα, έβαλα περίπου γύρω στα 30 φύλλα, αλλά έγινε επίσης πολύ νόστιμος και κυρίως πολύ σιροπιαστός!! γιατί έτσι μου αρέσει!!

Μπακλαβά δεν έχω φτιάξει ξανά, αλλά ο πολύ αγαπητός κουμπάρος Μπάμπης, φρόντισε να με μυήσει στα μυστικά του, κι έτσι ψάχνοντας, ρωτώντας κατέληξα σε αυτή την νόστιμη εκδοχή του.

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό καρύδια αλεσμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
  • 600 γρ βούτυρο γάλακτος

για το σιρόπι

  • 4 ποτήρια του νερού νερό
  • 1.1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • φλούδα από ένα λεμόνι
  • 2 μπαστουνάκια κανέλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύουμε τα καρύδια, την φρυγανιά, τρεις κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 100 γρ από το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αλείφουμε τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού 36 εκατοστά ή ενός παραλληλόγραμμου 33χ45 περίπου.

Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, αν εξέχει το κόβουμε γύρω-γύρω και  προσέχουμε να καλύψει καλά τον πάτο του ταψιού. Στρώνουμε στον πάτο 4 φύλλα και ραντίζουμε με βούτυρο ανά δύο φύλλα. Στο 5ο φύλλο δεν βάζουμε βούτυρο και πασπαλίζουμε με γέμιση ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλο και γέμιση μέχρι να μας περισσέψουν 4 φύλλα. Αυτά τα 4 φύλλα τα στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να τα βουτυρώσουμε και χωρίς γέμιση.

   

Αφού τελειώσουμε και στρώσουμε όλα τα φύλλα και την γέμιση, κόβουμε τον μπακλαβά, στην αρχή κάνοντας ένα σταυρό, φροντίζοντας να ξεκινήσουμε από την μέση των πλευρών του ταψιού. Στη συνέχεια κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω διαγώνια στο ταψί και κατόπιν κόβουμε σε κάθε τέταρτο, παράλληλες  γραμμές και κάθετες στη συνέχεια, σχηματίζοντας ρόμβους.Καρφώνουμε στη μέση σε κάθε κομμάτι, από ένα μοσχοκάρφι για να κρατήσει στην θέση του το φύλλο.

Αφού τελειώσουμε με το κόψιμο κι ασφαλίσουμε τα φύλλα με το γαρύφαλλο, προσθέτουμε από πάνω καυτό λιωμένο όλο το βούτυρο να πάει παντού.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. 



Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για    7-10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην βράσει πάρα πολύ και το σιρόπι να παραμείνει ρευστό.

Όταν βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο, με μια κουτάλα σιροπιάζουμε τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε τον μπακλαβά σκεπασμένο με μια πετσέτα όλη την νύχτα να απορροφήσει όλο το σιρόπι και κατόπιν τον αφαιρούμε από το ταψί κομμάτι κομμάτι τοποθετώντας τον σε ένα κατάλληλο φαρδύ σκεύος.

Πηγή: mariplateau

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο