Το γαλακτομπούρεκο της Αποκριάς

Το γαλακτομπούρεκο της Αποκριάς

Υλικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 βανίλιες
  • 5 αυγά
  • 200 γραμ, βούτυρο γάλακτος
  • Για το σιρόπι
  • 2 κούπες νερό 
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

Ξεκίνησα ετοιμάζοντας το σιρόπι για να εχει κρυώσει καλά όταν βγάλω το γλυκό από το φούρνο. Βράζουμε σε κατσαρολάκι τις δυο κούπες νερό με τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά (για να έχει την σωστή πυκνότητα) αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το γάλα με τη 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη ή σιλικονούχα κουτάλα ριχνουμε το σιμιγδάλι σα βροχή για να μην σβωλιάσει και τις βανίλιες. Όταν αρχίζει η κρέμα να κάνει φουσκαλίτσες,  την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να εσωματωθεί στην κρέμα. 

Χτυπάμε τα ασπράδια (με μια υποψία αλατιού) σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε κτυπώντας τους κρόκους έναν - έναν. Ανακατεύοντας καλά αλλά απαλά προσθέτουμε τα κτυπημένα αυγά στην κρέμα. Το μίγμα μας είναι έτοιμο.

Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ, απλώνοντας καλά βούτυρο σε κάθε ένα από αυτά. Στρώνουμε το μίγμα μας και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης καλά βουτυρωμένα. Χαρακώνουμε την επιφάνεια και...

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για τα πρώτα 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 ακόμη λεπτά (εγώ το ψήνω με αέρα).  Αν ο φούρνος είναι δυνατός, μπορεί να υπάρξει ανάγκη να το καλύψουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε προσέχοντας να πάει το σιρόπι παντού.

Πηγή: geustikesapodraseis

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο