Κέικ σοκολάτας με καραμέλα βουτύρου

Κέικ σοκολάτας με καραμέλα βουτύρου

Υλικά

για το κέικ σοκολάτας

  • 120 gr. ζάχαρη
  • 90 gr. βούτυρο Kerrygold
  • 110 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
  • 50 ml. ξινογαλα
  • 20 gr. κακάο
  • 3 αυγά
  • Μισό φασόλι βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την επικάλυψη 

  • 200 ml. κρέμα γάλακτος
  • 180 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
  • για την ρευστή καραμέλα-butterscotch
  • 150 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 gr. βούτυρο Kerrygold
  • 250 ml. κρέμα γάλακτος πλήρες
  • Μισό φασόλι βανίλιας
  • Κακάο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση 

Το κέικ
Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το κόρν φλάουρ και αλάτι. Σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τα σποράκια από το μισό φασόλι βανίλιας. Προσθέτουμε σταδιακά  το μείγμα με το αλεύρι και τέλος το ξινόγαλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα. Τοποθετούμε την φόρμα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, τον οποίο έχουμε προθερμάνει. Ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα, ώστε να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη και την βάζουμε να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει ωραίο καραμελένιο χρώμα, δεν αφήνουμε την καραμέλα να «καεί» και προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια ρευστή κρέμα. Τέλος αφού αποσύρουμε προσθέτουμε τα σποράκια από το άλλο μισό φασόλι βανίλιας, αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει.

 

Τέλος ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Χωρίζουμε το κέικ σε 3 παντεσπάνια, καλύπτουμε κάθε παντεσπάνι με καραμέλα και τοποθετούμε το κέικ σε σχάρα.Περιχύνουμε με την σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί καλά πριν πασπαλίσουμε με κακάο την επιφάνεια του κέικ.                           Από την Εύα Μονοχάρη

 

Πηγή: funkycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο