Τάρτα cookies με παγωτό σοκολάτα & φουντούκι

Τάρτα cookies με παγωτό σοκολάτα & φουντούκι

Τάρτα παγωτό με μια εύκολη βάση από τριμμένα μπισκότα cookies, από πάνω παγωτό σοκολάτα, καραμελωμένοι ξηροί καρποί και πραλίνα φουντουκιού.

Υλικά

  • 350γρ cookies σοκολάτας (περίπου 2 πακέτα)
  • 55γρ (4 κ. σούπας) βούτυρο λιωμένο
  • 2 οικογενειακές συσκευασίες παγωτό nirvana nocciola
  • 100γρ ανάμεικτοι ξηροί καρποί, άψητοι κι ανάλατοι (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια)
  • 120γρ (3/4 κούπας) ζάχαρη
  • 3 κ. σούπας νερό
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι χονδρό
  • μερικές κουταλιές πραλίνα φουντουκιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε τα cookies σοκολάτας στο multi ή στο γουδί, μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να υγρανθούν.

Βάζουμε τα τριμμένα μπισκότα σε μία φόρμα για κέικ με σούστα αλλά χωρίς τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 εκατοστών έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και λίγο τα πλάγια της φόρμας. Τα πατάμε καλά με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 10 λεπτά τουλάχιστον ώστε να σφίξει.
Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί φούρνου και τους καβουρδίζουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, ίσα ίσα να βγάλουν το άρωμά τους και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Σε κατσαρολάκι, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε δυνατή φωτιά κι ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και αφήνουμε τη ζάχαρη να βράσει μέχρι να πάρει κεχριμπαρένιο χρώμα*.

Προσθέτουμε το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς στην καραμέλα κι ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά τους ξηρούς καρπούς στη λαμαρίνα με τη λαδόκολλα, χωρίζοντάς τους με ένα πηρούνι. Τους αφήνουμε να κρυώσουν πλήρως.

Βγάζουμε το παγωτό από το ψυγείο λίγο πριν το βάλουμε στην τάρτα για να μαλακώσει. Το απλώνουμε στη βάση των μπισκότων και σκεπάζουμε την τάρτα με τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Λίγο πριν σερβίρουμε το γλυκό, κάνουμε κλωστές στην επιφάνεια με ένα κουτάλι βουτηγμένο σε πραλίνα φουντουκιού.

*Notes: Αφού αρχίσει να βράζει η ζάχαρη με το νερό, σε λίγο θα εξατμιστεί το νερό και η ζάχαρη θα στερεοποιηθεί, θα γίνει σαν ψίχουλα. Την αφήνουμε έτσι, στερεή, πάνω στο ζεστό μάτι και σε λίγο θα ξαναρχίσει να λιώνει, αυτή τη φορά ταυτόχρονα θα σκουρύνει, μέχρι να πάρει το κλασικό χρώμα της καραμέλας και να λιώσει πλήρως. Τότε είναι έτοιμη.
 

Πηγή: foodaki

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο