Πανεύκολα τσουρεκένια σταφιδόψωμα

Πανεύκολα τσουρεκένια σταφιδόψωμα

Αυτά τα σταφιδόψωμα με την τσουρεκωτή ζύμη τα έφτιαξα όπως τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, μόνο που άλλαξα τα αρώματα, ελάττωσα από 100γρ. ζάχαρη και αλεύρι από την συνταγή και πρόσθεσα σταφίδα κορινθιακή. Κατά τα άλλα ακολούθησα την ίδια ακριβώς διαδικασία. 

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 4 αβγά
  • 300γρ.  ζάχαρη
  • 500ml γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 185γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό
  • λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ τα χέρια μας και τον πάγκο
  • 200γρ. σταφίδα κορινθιακή

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι τη μαγιά, το αλάτι, τη βανίλια, την κανέλα, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει το βούτυρο και προσέχετε να μην κάψει πολύ το γάλα, πρέπει να είναι ζεστό προς χλιαρό.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη. Κατεβάζετε από την φωτιά το κατσαρόλι και προσθέτετε μέσα τα χτυπημένα αβγά με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνετε το μείγμα σε λεκανίτσα και προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Στο τέλος η ζύμη θα είναι σε θέση να ξεκολλάει από το μπολ, αλλά γενικά θα κολλάει και δεν θα είναι σφιχτή. Ανακατεύετε μέσα στη ζύμη και τις σταφίδες έτσι ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε περίπου 2 ώρες να φουσκώσει.

Μετά από 2 ώρες βλέπετε ότι η ζύμη έχει γίνει διπλάσια-τριπλάσια. Παίρνετε μια μαρίζ και απλά διπλώνετε το ζυμάρι μέσα στο μπολ 5-6 φορές να ξεφουσκώνει.

Τη μεταφέρετε σε μπολ αλειμμένο με λάδι, σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα ή μετά από 3-4 ώρες βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζετε και την πλάθετε όπως επιθυμείτε. Εγώ έφτιαξα μπάλες και κοτσίδες. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε σαλιγκάρια ή στεφάνια.

Αράδιαζετε τα σταφιδόψωμα σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας σημαντικό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν, τα αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αβγού και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα αφήνετε 35-40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Χαμηλώνετε μετά στους 180 και ψήνετε τα ταψιά ανά δύο στον αέρα.

 

Πηγή: sweetly

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο