Μπισκότα σφολιάτας-παλμιέ, αλμυρά και γλυκά (V)

Μπισκότα σφολιάτας-παλμιέ, αλμυρά και γλυκά (V)

Υλικά

για τα γλυκά 

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 αβγό
  • 1 μήλο ξυσμένο στον τρίφτη
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα

για τα αλμυρά 

4 - 5 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο
4 - 5 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού έτοιμο

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη σφολιάτα αφήστε να ξεπαγώσει εκτός ψυγείου. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια αφήστε τη 5 λεπτά εκτός ψυγείου.
 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ταψάκια. Ανοίγετε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο σφολιάτας, με τη στενή πλευρά μπροστά σας ακριβώς, χωρίς να αφαιρέσετε το προστατευτικό πλαστικό από κάτω. Την ισιώνετε με ένα πλάστη αν έχει ζάρες σε μερικά σημεία.
 
Για τα γλυκά μπισκότα: Χτυπάτε το αβγό με λίγο νερό και αλείφετε την επιφάνεια του φύλλου. Ξύνετε το μήλο στον τρίφτη και το απλώνετε όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε, να πάει παντού. Πασπαλίζετε με την κανέλα και τη ζάχαρη.
Ανασηκώνετε τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλαστικού στην αρχή ξεκινάτε να τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό. Σταματάτε όταν φτάσετε στο κέντρο του φύλλου.
 
Γυρίζετε την πάνω πλευρά κάτω και ξεκινάτε ένα δεύτερο ρολό το οποίο σταματάτε στη μέση. Ενώνετε τα δύο ρολά στο κέντρο και στη συνέχεια κόβετε το διπλό ρολό σε 15 - 17 φέτες, πάχους ενός δαχτύλου περίπου, τις οποίες τοποθετείτε τη μια δίπλα στην άλλη στο ταψί, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Αλείφετε τα μπισκότα με λίγο νερό, πασπαλίζετε με λίγη ακόμη ζάχαρη και τα ψήνετε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
 
Όσο ψήνονται τα γλυκά μπισκότα ετοιμάζετε τα αλμυρά: Ανοίγετε και το 2ο φύλλο σφολιάτας στον πάγκο, όπως το πρώτο και αλείφετε την επιφάνεια του με το πέστο βασιλικού. Πασπαλίζετε με το κεφαλοτύρι και το τυλίγετε κατά τον ίδιο τρόπο σε ρολό. Το κόβετε σε φέτες και τις απλώνετε στο δεύτερο ταψάκι που ετοιμάσατε. Αλείφετε τα μπισκότα με λίγο νερό και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνετε τα αλμυρά μπισκότα αφού ξεφουρνίσετε τα γλυκά.
Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν και τα σερβίρετε με τον καφέ ή όπως αλλιώς αγαπάτε. Συνταγή από την Ιωάννα Σταμούλου
 

Πηγή: olivemagazine

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο