''Μπασμπούσα'', το σάμαλι σε Αιγυπτιακή έκδοση

’’Μπασμπούσα’’, το σάμαλι σε Αιγυπτιακή έκδοση

Υλικά

  • 350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. βούτυρο πρόβειο από βάζο (γεμάτες κουταλιές)
  • αμύγδαλα ολόκληρα για την επιφάνεια

σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας ή πρόβειο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του και λίγο από το ξύσμα του)

Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη σιμιγδαλιού, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα δουλεύουμε πολύ καλά με το χέρι μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί περίπου 30 x 20 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το στρώνουμε με το χέρι και το χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε και από ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 1 ώρα, στο πιο χαμηλό ράφι. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

το σιρόπι
Αφού κρυώσει το γλυκό ετοιμάζουμε και το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε κατά μέρος τουλάχιστον για 5-6 ώρες μέχρι να το απορροφήσει.

Πηγή: steliosparliaros

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο