Υλικά 

για την ζύμη  sablee

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπόλ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και το αλάτι στο μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρι μέχρι να αποκτήσουμε ένα αμμώδες μείγμα.
Με την βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε το αυγό με την ζάχαρη μέσα σε ένα άλλο μπολ. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού και της ζάχαρης μέσα στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Υλικά

για την κρέμα τυριού

  • 600 γρ. τυρί κρέμα ή κουάρκ
  • 4 κρόκους αυγών
  • ξύσμα μισού λεμονιού
  • 40 γρ. κορν φλάουρ 
  • 4 ασπράδια αυγών
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Άλλα υλικά
  • 30 γρ.σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα 25-28 cm και απλώνουμε την ζύμη χωρίς να καλύψουμε τα τοιχώματα, αλλά μπορούμε και να τα καλύψουμε αν θέλουμε. Τρυπάμε με ένα πιρούνι και στρώνουμε στην επιφάνεια μερικές σταφίδες αν θέλουμε.

  
Φτιάχνουμε την κρέμα τυριού:

Με την βοήθεια ενός μίξερ κτυπάμε το τυρί κρέμα, τους κρόκους, το ξύσμα λεμονιού, την μισή ζάχαρη και το κορνφλάουρ. Σε ένα μπολ κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και σιγά σιγά ενσωματώνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη, φροντίζοντας να την ρίχνουμε στο μπολ σαν βροχή.

Προσθέτουμε λίγη λίγη την μαρέγκα στο μείγμα του τυριού ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω. Αδειάζουμε την κρέμα τυριού πάνω στην ζύμη της τάρτας και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Όταν η τάρτα έχει ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Αναποδογυρίζουμε την τάρτα σε μια σχάρα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τοποθετούμε την τάρτα σε κατάλληλο δίσκο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Ιδανικά σερβίρουμε με αυτό το γλυκό κουταλιού αρώνια:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 300 γρ. αρώνια, 180 σιρόπι αγαύης και το χυμό μισού λεμονιού. Βάζουμε το κατσαρολάκι στην φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε στο μισό.  Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανάλογα πόσο μελωμένο το θέλουμε.Υπέροχο χρώμα!! Υπέροχη γεύση!!!