Τούρτα σοκολάτα με νουτέλα

Τούρτα σοκολάτα με νουτέλα

Νοστιμότατη τούρτα για όσους αγαπούν την σοκολάτα και την πραλίνα φουντουκιού. Με πλούσιο κέικ σοκολάτας με καφέ και αφράτη ελβετική βουτυρόκρεμα μπορεί να σερβιριστεί ως έχει ή να καλυφθεί με ζαχαρόπαστα! 

Υλικά

για το παντεσπάνι

  • Αλεύρι: 315 γρ. (για όλες τις χρήσεις) 
  • Κακάο: 90 γρ. 
  • Μπαίκιν πάουντερ: 2 1/2 κουταλάκια τσαγιού 
  • Σόδα: 3/4 κουταλάκι τσαγιού 
  • Αλάτι: 1 κουταλάκι τσαγιού 
  • Ηλιέλαιο: 150 ml 
  • Ζάχαρη: 400 γρ. 
  • Βανίλια: 2 κουταλάκια εκχύλισμα ή 4 κάψουλες βανιλίνη 
  • Αυγά: 2 μεγάλα και επιπλέον 1 κρόκος 
  • Γάλα: 360 ml 
  • Καυτό, δυνατό καφέ: 240 ml (φίλτρου ή εσπρέσο) 

για τη βουτυρόκρεμα

  • Ασπράδια αυγού: 150 ml (από 5 μεγάλα αυγά περίπου) 
  • Ζάχαρη: 250 γρ. 
  • Βούτυρο: 450 γρ. (σε θερμοκρασία δωματίου) 
  • Βανίλια: 1 κουταλάκι εκχύλισμα 
  • Πραλίνα φουντουκιού: 3/4 κούπας 

Εκτέλεση

για το παντεσπάνι 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Στρώνετε με λαδόχαρτο ένα ταψάκι 25Χ35 εκ. περίπου (ή αντίστοιχης χωρητικότητας στρογγυλό). 
Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Τα κρατάτε κατά μέρος. 

Βάζετε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο και τα χτυπάτε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα αυγά και τον κρόκο (ενώ συνεχίζετε το χτύπημα) και την βανίλια. 

Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ στο αργό και προσθέτετε το 1/3 από το αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό γάλα, το άλλο 1/3 από το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτετε με σταθερή ροή τον καφέ. Όταν τον προσθέσετε όλο, ανεβάζετε την ταχύτητα στο μέτριο προς δυνατό και χτυπάτε να γίνει ομοιογενές το μείγμα (δεν χτυπάτε για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα). 

Αδειάζετε την ζύμη στο ταψάκι που ετοιμάσατε και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 - 50 λεπτά (ελέγχετε με ένα μαχαιράκι αν ψήθηκε). 
Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά να πέσει η κάπως θερμοκρασία του. Στη συνέχεια το βγάζετε από το ταψί και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. 

για τη βουτυρόκρεμα 
Βάζετε σε πυράντοχο σκεύος τα ασπράδια με την ζάχαρη. Τα χτυπάτε λίγο με σύρμα και στη συνέχεια τα βάζετε πάνω από σκεύος με νερό που σιγοβράζει (μπαιν μαρί). Χτυπάτε συνέχεια με το σύρμα, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 65 βαθμούς. Κατεβάζετε το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζετε το μείγμα των αυγών στο μπολ του μίξερ. 

Χτυπάτε με το εξάρτημα της μαρέγκας σε μέτρια - δυνατή ταχύτητα για 8 - 9 λεπτά (το μπολ του μίξερ δεν θα το νιώθετε πια ζεστό στην αφή). Βγάζετε το εξάρτημα της μαρέγκας και βάζετε το απλό χτυπητήρι. 

Χτυπάτε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας κομμάτι - κομμάτι το βούτυρο και τέλος τη βανίλια. Όταν ενσωματωθεί όλο το βούτυρο, ανεβάζετε την ταχύτητα σε μέτριο - δυνατό και χτυπάτε για 3 λεπτά. Σταματάτε το χτύπημα. 

για τη συναρμολόγιση
Κόβετε με μαχαίρι, ολόγυρα το κέικ για να το ισιώσετε. Κόβετε και την επιφάνεια του ώστε να γίνει επίπεδη. Το κόβετε οριζόντια στη μέση και βάζετε το ένα κομμάτι σε πιατέλα. Κάτω από το κέικ βάζετε ολόγυρα, λωρίδες λαδόχαρτο (για να μείνει η πιατέλα καθαρή όταν θα καλύψετε την τούρτα με βουτυρόκρεμα) 

Παίρνετε από τη βουτυρόκρεμα το 1/3 και προσθέτετε την πραλίνα. Ανακατεύετε απαλά να αναμειχθεί. Στη συνέχεια την απλώνετε πάνω στο κέικ που έχετε στην πιατέλα. Από πάνω βάζετε με προσοή το δεύτερο κομμάτι κέικ. 

Με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα καλύπτετε την τούρτα ολόγυρα και από πάνω. Στρώνετε με σπάτουλα όσο καλύτερα μπορείτε. Αφαιρείτε τα λαδόχαρτα. Αν θέλετε μπορείτε να την σερβίρετε ως έχει ή να την καλύψετε με ζαχαρόπαστα. 

Πηγή: radicio

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο