Δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό από τη μηλόπιτα, αλλά Χριστούγεννα γαρ, γιατί να μην πρωτοτυπήσετε;

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας (κατεψυγμένο)
  • 4-5 μήλα (2 κόκκινα και 3 ξινόμηλα) κομμένα σε κύβους 
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
  • 1 χούφτα σταφίδες ξανθές
  • 1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
  • κανέλα
  • ελάχιστο γαρύφαλλο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση

Ξεπαγώστε τη σφολιάτα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν και να ανακατευτούν. Ρίξτε τα μήλα και ανακατέψτε ελαφρά να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν). Προσθέστε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και το κονιάκ και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ. Αφήστε στην άκρη να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι απλώστε τη σφολιάτα. Βάλτε στη μέση (κατά μήκος της σφολιάτας) τη γέμιση, κόψτε τη γύρω-γύρω σφολιάτα σε λωρίδες, διπλώστε τις δύο άκρες και αρχίστε να πλέκετε τις λωρίδες.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, με αέρα, περίπου για 15-20 λεπτά.

Όταν βγει από το φούρνο, πασπαλίστε το γλυκό με άχνη και κανέλα. Συνδυάζεται πολύ ωραία και με παγωτό.