Υλικά

για το παντεσπάνι

  • 300-500γρ αλεύρι
  • 200γρ ζάχαρη
  • 100 γρ βιτάμ
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι της αρεσκείας σας
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

για την γέμιση

  • 300 γρ βιτάμ
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο βρασμένο (έτοιμο) ή το φτιάχνετε εσείς (θα σας πω παρακάτω)
  • 100 γρ καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση

Σε μπεν-μαρί ανακατεύουμε το βιτάμ, την ζάχαρη και το μέλι για 4 λεπτά περίπου. Έπειτα προσθέτουμε την σόδα και το ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ( προσέξτε μετά την προσθήκη της σόδας θα διογκωθεί το μίγμα). Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά για να δείτε πόσο “θα πάρει’’ διότι εξαρτάται από το πόσο ζεστό θα είναι το μείγμα μελιού σας (δεν θέλουμε να είναι πολύ σφιχτό το ζυμάρι , ίσα ίσα να μην κολλάει, όπως στην εικόνα).Τέλος το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, αλευρώνουμε λίγο και ζυμώνουμε το ζυμάρι για να της δώσουμε σχήμα μπαστούνι. Έπειτα το χωρίζουμε σε 9 ίσα τμήματα και τα κάνουμε μπαλάκια.

Ανοίγουμε προσεκτικά τα φύλλα σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια ή κατευθείαν μέσα στο ταψί αφού το έχουμε αλευρώσει, διότι πρέπει να γίνουν πολύ λεπτά και είναι εύκολο να σπάσουν (μην αγχωθείτε αν σας χαλάσουν, το ξαναφτιάχνεται ) και έπειτα χαράζεται το φύλλο στο σχήμα που θέλετε να έχει το γλυκό σας ( εγώ χρησιμοποίησα ταψάκι 20 εκατοστών).

Τα ψήνετε παράλληλα για 2-3 λεπτά το καθένα στους 200 οC στον αέρα ( θέλει γρήγορες κινήσεις) και τα βγάζεται από το ταψί κατευθείαν όσο είναι ζεστά με μία σπάτουλα προσεκτικά για να μην σας σπάσουν. Τα περισσεύματα τα τρίβουμε στο μίξερ.

η γέμιση

Χτυπάμε το βιταμ μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο που το έχουμε πάρει έτοιμο ή έχουμε φτιάξει εμείς από πριν βράζοντας την κονσέρβα, σκεπασμένη μέχρι πάνω για τρις ώρες στην κατσαρόλα ή 1 ώρα στην χύτρα ταχύτητος και το χρησιμοποιούμε αφού έχει κρυώσει και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στην συνέχεια βάζουμε στρώσεις παντεσπάνι-κρέμα-καρύδια, έπειτα μπορούμε να τελειοποιήσουμε το σχήμα κόβοντας ότι περισσεύει.
Αφού έχουμε τελειώσει πασπαλίζουμε όλη την τούρτα με το μείγμα καρύδια-τρίματα από το παντεσπάνι με τον τρόπο που σας δείχνω στην εικόνα και είστε έτοιμοι.