Υλικά

για τη καραμέλα

  • 1/3 πακέτο βούτυρο
  • 6κς καστανή ζάχαρη
  • 4 ώριμες μπανάνες

για το κέικ

  • 200γρ ζάχαρη λευκή
  • 4 αυγά
  • 150ml αραβοσιτέλαιο
  • 150ml γάλα
  • 300γρ αλεύρι
  • 1 βανίλια
  • 2 ½ κγ baking powder
  • 1κγ κανέλα
  • 1/2κγ μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα κέικ 28 εκατοστών με αποσπώμενο πάτο.

Ετοιμάζουμε τη καραμέλα: βράζουμε το βούτυρο με τη καστανή ζάχαρη για 7-8 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα. Αδειάζουμε τη καραμέλα στη βάση και από πάνω κόβουμε τις μπανάνες.

Για τη ζύμη χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λάδι, το γάλα και χτυπάμε για άλλο ένα λεπτό.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω από τις μπανάνες και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να παγώσει καλά, αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.