Υλικά

για τα κεκάκια

  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ
  • Ελάχιστο αλατάκι
  • 160γραμμ. Βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • Βανίλια
  • 2/3 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

για το σιρόπι

  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • ¾ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • Βανίλια

για το γκλάσο σοκολάτας

  • 90γραμμ. βούτυρο
  • 150γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα
  • ½ κουταλιά της σούπας μέλι
  • ½ κουταλιά της σούπας κονιάκ
  • Τρούφα, ή θρυμματισμένο καβουρντισμένο αμύγδαλο για στόλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190ο C, τοποθετούμε την σχάρα στην τελευταία κάτω θέση του φούρνου και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 ατομικές φορμίτσες.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπαίκιν-πάουντερ και το αλατάκι.

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια, μέχρι να γίνει αφράτο μίγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και στην συνέχεια, το μίγμα του αλευριού, αλληλοδιαδόχως με το γάλα.

Μοιράζουμε το μίγμα στις φορμίτσες μας, γεμίζοντας τις κατά τα 2/3 τους. Φουρνίζουμε τα κεκάκια, για 20-25 λεπτά.

Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε μέσα στις φορμίτσες να κρυώσουν για 10-12 λεπτά. Στην συνέχεια, ακουμπάμε ένα κομμάτι λαδόκολλας πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρουμε τα κεκάκια επάνω της.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό, για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε.

Τρυπάμε τα κεκάκια σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα και έτσι όπως είναι καυτό το σιρόπι, τα περιχύνουμε ένα-ένα, με ένα κουτάλι της σούπας.

Όταν κρυώσουν τελείως, ετοιμάζουμε το γκλάσο. Βάζουμε ένα μπολ πάνω από νερό που βράζει. Ρίχνουμε στο μπολ το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, την σοκολάτα σε κομματάκια και το μέλι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να λειώσουν και να ομογενοποιηθούν. Βγάζουμε το μπολ από την φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και περιχύνουμε ένα-ένα τα κεκάκια. Όσο είναι υγρό το γκλάσο, τα πασπαλίσουμε με τρούφα, ή με ότι άλλο μας αρέσει.