Μια τούρτα με λεπτά αρώματα και ιδιαίτερη διακόσμηση που μπορείτε να σερβίρετε σε μια ονομαστική γιορτή. 

Υλικά

μπισκότο

  • 4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

γέμιση

  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 90 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. σαμπάνια ή αφρώδης οίνος
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνας

Εκτέλεση

μπισκότο
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Σταματάμε το μίξερ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους με έναν αβγοδάρτη, τους προσθέτουμε στη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ). Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε και το αλεύρι.

Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε επάνω το μείγμα του μπισκότου σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει και το κόβουμε σε δύο δίσκους διαμέτρου 24 εκ. έκαστος, χρησιμοποιώντας είτε ένα τσέρκι είτε ένα άλλο στρογγυλό σκεύος (πιάτο, φόρμα, ταψί).

γέμιση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι (ένα στάδιο πριν γίνει σαντιγί). Αφήνουμε κατά μέρος.

Ρίχνουμε σε ένα μεταλλικό μπολ τους κρόκους, το μέλι και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε ελαφρώς με έναν αβγοδάρτη και στερεώνουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μπεν μαρί έως ότου φουσκώσει το μείγμα και γίνει λευκό. Έπειτα το αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ, προσθέτοντας σταδιακά τη σαμπάνια.

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε να μαλακώσουν. Στο μεταξύ, βράζουμε σε ένα μπρίκι λίγο νερό (περίπου 1 φλιτζανάκι) και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Στύβουμε τις μαλακωμένες ζελατίνες και τις ρίχνουμε στο βραστό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν καλά. Αδειάζουμε το υγρό με τις ζελατίνες στο μείγμα του μίξερ και ανακατεύουμε γρήγορα με μία ελαστική σπάτουλα (μαρίζ). Στο τέλος, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με τη μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις.

συναρμολόγηση
Βάζουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε μια πιατέλα και τοποθετούμε στη βάση του τον ένα δίσκο από το μπισκότο. Από πάνω απλώνουμε τη μισή από τη γέμιση, συνεχίζουμε με το δεύτερο δίσκο και τελειώνουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Αφήνουμε την τούρτα στην κατάψυξη για ένα βράδυ.

διακόσμηση
Ψιλοκόβουμε τη λευκή σοκολάτα και τη βάζουμε να λιώσει σε μπεν μαρί (να εξηγήσουμε την μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων ανακατεύοντας συχνά. Έπειτα τη στρώνουμε σε μια μαρμάρινη επιφάνεια, ώστε η θερμοκρασία της να πέσει στους 29˚C.

Ξεφορμάρουμε την τούρτα ως εξής: ζεσταίνουμε το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών ή φλόγιστρο και το τραβάμε προς τα πάνω. Με μια φαρδιά σπάτουλα απλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στη λωρίδα του νάιλον bubble, την οποία έπειτα κολλάμε στην περιφέρεια της τούρτας, με τη σοκολάτα προς τη μέσα πλευρά. Ξαναβάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 10 λεπτά και τραβάμε με προσοχή το νάιλον bubble ώστε να ξεκολλήσει. Η σοκολάτα θα έχει σταθεροποιηθεί και θα έχει μείνει επάνω στην τούρτα.

Δένουμε το ματσάκι της λεβάντας με τον σπάγκο και το τοποθετούμε σε μία άκρη της τούρτας. Σε άλλη μεριά βάζουμε το κομμάτι της κερήθρας.

steliosparliaros.gr