Υλικά

 

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 λίτρα ρακί (ή εναλλακτικά τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο)
  • 8 λεμόνια (καλά πλυμένα με ζεστό νερό και σφουγγάρι και, ιδανικά, μη κερωμένα)
  • 4-5 φύλλα δάφνης (φρέσκα κατά προτίμηση)
  • 10-12 φύλλα λουίζας
  • 1 μικρή χούφτα μαραθόσπορο ή 3 κοτσάνια φρέσκο μάραθο
  • 1 χούφτα φρέσκο δενδρολίβανο (μόνο τα φύλλα, χωρίς το κοτσάνι)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό μέσα σε μια κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κοχλάσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το βγάζουμε από τη φωτιά - ο σκοπός μας είναι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα ζεστό και πολύ αραιό σιρόπι.

Στο ζεστό ζαχαρόνερο ρίχνουμε μέσα τις φλούδες από τα λεμόνια (προσέχουμε να μη κόψουμε πολύ από την άσπρη ψίχα του λεμονιού γιατί θα δώσει πικρή γεύση στο τελικό αποτέλεσμα) και τα αρωματικά μας.

Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μείγμα με διάφανη μεμβράνη. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 3-4 ώρες.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρακί. Πρέπει να έχει κρυώσει τελείως το μείγμα πριν ρίξουμε το αλκοόλ. Ανακατεύουμε καλά.

Ξανασκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα απο 6 ώρες μέχρι 3 μέρες - όσο πιο πολύ το αφήσουμε τόσο πιο πολύ θα "θαμπώνει" το ποτό μας. Για πιο διαυγές Tinoncello 6 ώρες είναι αρκετές.

Αν θέλουμε να βγεί πιο ελαφρύ το ποτό μας μπορούμε να βάλουμε λιγότερο αλκοόλ. Δοκιμάζουμε σε κάθε στάδιο και προσθέτουμε ανάλογα με τη προτίμησή μας. Αφού αρωματιστεί το ποτό μας το σουρώνουμε με τουλπάνι ή μικρό σουρωτήρι, και το αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια.

Στα μπουκάλια μπορούμε να βάλουμε μέσα ένα μεγάλο κοτσάνι φρέσκο δενδρολίβανο, δίνει χρώμα και το ομορφαίνει.

Σερβίρουμε κρύο. Κείμενα Φωτογραφίες  Κατερίνα Λεγάκη

gourmed.gr