Υλικά  

 

για την πραλίνα φουντουκιού

 

  • 200γραμ. φουντούκια
  • 200γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 100γραμ. σοκολάτα

για τα pancakes

 

  • 1 ½ κούπα αλεύρι
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1κ.γ αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κούπα φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 βανιλίνη
  • 3 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την ζάχαρη. Κάνουμε μια ξηρή καραμέλα σε ένα τηγάνι. Στην συνέχεια ζεσταίνουμε τα φουντούκια είτε στον φούρνο είτε σε ένα τηγανάκι γιατί θα τα ρίξουμε μέσα στην καραμέλα και επειδή δεν θέλουμε να σφίξει λόγο το ότι είναι κρύα πρέπει να τα ζεστάνουμε. Οπότε ρίχνουμε τα φουντούκια μέσα στο τηγάνι να πάρουν θερμοκρασία. Σκοπός μας δεν είναι να τα καβουρδίσουμε γιατί θα καβουρδιστούν έτσι και αλλιώς μόλις μπουν στην καραμέλα η οποία είναι σε υψηλή θερμοκρασία. Οπότε δώστε βάση στο ότι θέλουμε να ζεσταθούν και όχι στο ότι θέλουμε να πάρουν χρώμα.

Αφού ζεσταθούν μεταφέρετε τα σε ένα σκεύος να κρατάνε την θερμοκρασία μέχρι να κάνουμε την καραμέλα. Σκουπίζουμε το τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι την ζάχαρη. Η καραμέλα θέλει προσοχή για να μην την κάψετε. Ξεκινήστε την σε πολύ δυνατή φωτιά να αρχίσει να λιώνει και όταν αρχίσει να λιώνει χαμηλώστε. Να ξέρετε πως το τηγάνι κρατάει θερμοκρασία οπότε η καραμέλα θα συνεχίσει να λιώνει και σε χαμηλότερη φωτιά. Όταν δείτε ότι οι κρύσταλλοι από την ζάχαρη έχουν λιώσει και έχουν κάνει ένα διάφανο υγρό τότε αποσύρετε και προσθέστε τα ζεσταμένα φουντούκια. Σε μια λαδόκολλα απλώστε την καραμέλα με τα φουντούκια όσο πιο απλωτά γίνετε για να κρυώσει γρήγορα.

Όσο λοιπόν κρυώνουνε τα φουντούκια με την καραμέλα θα φτιάξουμε εμείς το γλάσο με την σοκολάτα. Είναι πολύ εύκολο και το μόνο που θέλουμε είναι ένα μέρος κρέμας γάλακτος και ένα μέρος σοκολάτας. Προσθέτουμε λοιπόν την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να βράσει και με το που βράσει ρίχνουμε μέσα αμέσως την σοκολάτα. Στην συνέχεια αποσύρουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αφήνουμε το γλάσο στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του. Αν θέλετε να κρυώσει γρήγορα τότε μεταφέρετε το σε ένα μπολ γιατί το σκεύος κρατάει θερμοκρασία οπότε δεν το αφήνει να κρυώσει τόσο γρήγορα. Απλώστε το φουντούκι με την καραμέλα σε μια λαμαρίνα. Σπάστε τα φουντούκια με την καραμέλα με ένα μαχαίρι. Τώρα θα χρειαστούμε ένα μίξερ. Προσθέτουμε τα φουντούκια με την καραμέλα μέσα. Από το χτύπημα θα διαλύσουν τα φουντούκια και θα αρχίσουν να βγάζουν τα λάδια τους και θα δημιουργηθεί μια πάστα. Αυτή λοιπόν είναι η πραλίνα φουντουκιού.

Επειδή έχει ανεβάσει θερμοκρασία από το χτύπημα θα αφήσουμε και πάλι να κρυώσει πριν βάλουμε μέσα την σοκολάτα. Είναι πολύ σημαντικό να είναι και τα δύο μίγματα κρύα. Ένα λάθος που κάνουμε πάρα πολύ συχνά με τα pancakes και γενικά με τα μίγματα που έχουν μπέικιν πάουντερ είναι ότι το βάζουμε από την αρχή που φτιάχνουμε το μίγμα. Το μπέικιν από την στιγμή που θα πέσει μέσα σε υγρασία αρχίζει και βγάζει το διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο είναι αυτό που μας δίνει το φούσκωμα. Εμείς λοιπόν θα το βάλουμε τελευταία στιγμή έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε να τα ψήνουμε να πάρουμε το μέγιστο από αυτό που μας δίνει.

Ξεκινάμε με το αλεύρι. Θέλουμε μιάμιση κούπα αλεύρι. Στην συνέχεια προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική, μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο το οποίο το έχουμε λιώσει πριν και τέλος μια κούπα και ¼ της κούπας γάλα. Ανακατέψτε με σύρμα για να μην σβολιάσει το αλεύρι. Βάλτε το τηγάνι να ζεσταθεί γιατί αν δεν είναι ζεστό τότε θα μας κολλάνε. Αφού λοιπόν ανακατέψουμε καλά τότε ρίχνουμε το αυγό και μια βανιλίνη. Ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε 3 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μίγμα σε δοχεία.

Πάρτε λίγο χαρτί και πασαλείψτε το με βούτυρο και περάστε το τηγάνι. Τώρα η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί μπορεί να ψηθούν τα pancakes εξωτερικά και μέσα να μείνουν ωμά και συγχρόνως να μην φουσκώσουν. Οπότε ανάλογα με την ένταση που έχει το τηγάνι σας υπολογίστε λίγο πιο πάνω από τη μέση δεν θέλουμε πάρα πολύ δυνατή φωτιά. Τα πρώτα που θα φτιάξουμε είναι δοκιμαστικά συνήθως. Φροντίστε να έχουν όλα τα ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Οι φυσαλίδες είναι αυτό που θέλουμε είναι το μπέικιν πάουντερ που βγάζει το διοξείδιο και δίνει αυτό το φούσκωμα που θέλουμε. Όταν λοιπόν στεγνώσουν από πάνω και δεν είναι πλέον υγρά τότε είναι η στιγμή που τα γυρνάμε. Τα γυρνάμε μόνο μια φορά.

Η σοκολάτα αλλά και η πραλίνα έχουν κρυώσει και κάνουμε αυτά τα δύο μίγματα ένα. Από αυτό το μίγμα χρησιμοποιήστε όσο θέλετε και το υπόλοιπο βάλτε το σε ένα βαζάκι και κρατήστε το στην συντήρηση. Φτιάξαμε λοιπόν μια πραλίνα φουντουκιού με γλάσο σοκολάτας και pancakes! Σερβίρετε και καλή απόλαυση!

joytv.gr