Υλικά

 

  • 5 αυγά, χωρισμένα κρόκους με ασπράδια
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο (cream of tartar)
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις ώρες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 6 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ρυθμίστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Κοσκινίστε το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ . Σε δυο διαφορετικά μπολ ξεχωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ρίξτε τα ασπράδια στο κάδο του μίξερ προσθέστε το κρεμόριο και ανακατεύετε στη δυνατή σκάλα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει απαλές κορυφές.  Στη συνέχεια προσθέστε τη μίση ποσότητα από τη ζάχαρη και ανακατεύετε τη μαρέγκα μέχρι σφίξει και γυαλίσει.

Σε ξεχωριστό μπολ ρίχνετε το ηλιέλαιο στους κρόκους και ανακατεύετε μέχρι να ανοίξει το χρώμα, προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα. Προσθέστε το γάλα, το εκχύλισμα λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού, χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα . Προσθέστε τα ξηρά συστατικά στο μείγμα των κρόκων και χτυπήστε για περίπου 2 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέστε τη μισή ποσότητα μαρέγκας μέσα στο μείγμα αυγών και διπλώνετε από κάτω προς τα πάνω με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Ρίχνετε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και ψήνετε το κέικ για 40 -50 λεπτά.

sidagi.gr