Υλικά

για το σιρόπι
 

  • 12 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 12 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 12 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 12 κουτ. σούπας καρύδια κοπανισμένα
  • 12 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 4 κουτ. σούπας μπράντι ή λικέρ βύσσινο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • λίγο γαρίφαλο τριμμένο
  • λίγο μπαχάρι τριμμένο

για την επικάλυψη σοκολάτας (προαιρετικά)

  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2-3 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη για κάμποση ώρα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει πολύ. Προσθέτετε το κονιάκ χτυπώντας για λίγο ακόμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ

Στο μεταξύ έχετε αναμίξει μέσα σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, τα κοπανισμένα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τα μπαχαρικά.

Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα του καρυδιού στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας με σπάτουλα. 

Χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε σε τρεις δόσεις ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά με μια σπάτουλα για να μην πέσει ο αέρας.

Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με φρυγανιά ένα μακρόστενο ταψί μέτριο σε μέγεθος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί καλά η καρυδόπιτα.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα του λεμονιού για 8 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και βράζετε για 1 λεπτό ακόμη. Στο τέλος τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα και το κονιάκ. 

Περιχύνετε την καρυδόπιτα με κρύο σιρόπι λίγα λεπτά αφού την ξεφουρνίσετε, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά. Αφήνετε να κρυώσει και να το απορροφήσει όλο.

Για το γλάσο (εάν φτιάξετε): Βάζετε την κρέμα σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ρίχνετε την καυτή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα. Τότε ενσωματώνετε το κονιάκ. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει και περιχύνετε με αυτό το γλυκό όσο αυτό είναι ακόμα ρευστό. Πασπαλίζετε με τα καρύδια και περιμένετε να στεγνώσει το γλάσο πριν σερβίρετε την καρυδόπιτα. Το καλοκαίρι τη διατηρείτε στο ψυγείο. 

Συνταγή από την Ιωάννα Σταμούλου. Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία Κατή 

olivemagazine.gr