Υλικά συνταγής

  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας νερό
  • 4 αυγά
  • 600 ml γάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια

Για την καραμέλα

  • 12 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 6 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση συνταγής

Ετοιμάζετε πρώτα την καραμέλα ως εξής: σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε τις 12 κουταλιές ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να γίνει καραμέλα ξανθή. Μοιράζετε την καραμέλα σε 6 ατομικά φορμάκια και αφήνετε να κρυώσει και να αρχίσει να σφίγγει.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το μείγμα της κρέμας ως εξής: ζεσταίνετε το γάλα μαζί με το μπαστουνάκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος 3΄-4΄ και κατόπιν προσθέτετε και το ρούμι. Αφήνετε το γάλα 10΄ για να τραβήξει το άρωμα της βανίλιας και του ποτού. Ύστερα φιλτράρετε το γάλα. Ρίχνετε στο μίξερ και χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Προσθέτετε το ζεστό γάλα σε μικρές ποσότητες, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.

Μοιράζετε το μείγμα της κρέμας στα φορμάκια με ένα κουτάλι κατά μικρές ποσότητες για να μην ανακατευτεί με την καραμέλα. Καλύπτετε τα φορμάκια με αλουμινόχαρτο και, αν χρειάζεται, τα δένετε με ένα σπάγκο για να μη μετακινηθεί το αλουμινόχαρτο στη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνετε τις κρέμες στους 140° C περίπου 1 ώρα και 20΄ (μέσα σε μπεν μαρί σε ταψί που περιέχει νερό). Παγώνετε τις κρέμες καραμελέ στο ψυγείο και τις αναποδογυρίζετε σε πιατάκια για να τις ξεφορμάρετε