Υλικά

  • Λευκό ξηρό κρασί: 1/2 κούπα
  • Κρόκο (σαφράν): 1/2 κουταλάκι νήματα
  • Ελαιόλαδο: 1 κουταλιά σούπας
  • Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μικρό
  • Ψιλοκομμένο σκόρδο: 1 σκελίδα
  • Κομμένη λωρίδες κόκκινη πιπεριά: 1 μέτρια (ή μισή κόκκινη, μισή πράσινη)
  • Ξεφλουδισμένη και τριμμένη ντομάτα: 2 μέτριες
  • Γλυκιά πάπρικα: 1 κουταλάκι τσαγιού
  • Ρύζι (καρολίνα): 1 κούπα
  • Ζωμό: 2 κούπες (κοτόπουλου ή ψαριού ή λαχανικών αν νηστεύετε)
  • Ανάμεικτα θαλασσινά: 1000 γρ. (γαρίδες, μύδια, καλαμαράκια, σουπιές κτλ)
  • Αρακά: 1/2 κούπα
  • Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 2 - 3 κουταλιές σούπας (προαιρετικά για γαρνίρισμα)
  • Λεμόνι: 1, κομμένο φέτες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το κρασί, να κάψει και προσθέτετε τον κρόκο. Το αφήνετε κατά μέρος, να βγάλει το χρώμα και το άρωμά του.
  2. Στο ειδικό σκεύος ή σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και τα σοτάρετε να μαραθούν και να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτετε την πάπρικα, μαγειρεύετε για ένα λεπτό και στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι, το κρασί και το ζωμό. Μαγειρεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 12 - 15 λεπτά, να μαλακώσει το ρύζι, αλλά να μην βράσει εντελώς.
  4. Προσθέτετε τα θαλασσινά και τον αρακά και μαγειρεύετε με σκεπασμένο σκεύος για 7 περίπου λεπτά. Βγάζετε το καπάκι και μαγειρεύετε για λίγα λεπτά ακόμη, να αλλάξουν εντελώς χρώμα οι γαρίδες.
  5. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε με φρεσκοκομμένο λεμόνι.