Υλικά

  • 400gr τυρί Mont d'Or Vacherin, όχι παστεριωμένο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • ξεροψημένο, τραγανό ψωμί
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

  1. Το τυρί Vacherin Mont d΄Or είναι ένα εποχιακό τυρί που κατασκευάζεται σε μικρά τυροκομεία κατά μήκος των Γαλλο-Ελβετικών συνόρων στη περιοχή, το καντόνι της Jura. Είναι κυλινδρικής φόρμας και οι πλευρές πλευρές αλλά και η βάση του τυλίγονται σε υγρές φλοίδες, από ξύλο πεύκου. Κατά την ωρίμανση, τα βακτήρια του τυριού το μεταμορφώνουν σε μία λεία, σχεδόν ρευστή, γλυκιά κρέμα. Δεν γίνεται να παστεριωθεί και στο παρελθόν έχει... φύγει αρκετός κόσμος εξαιτίας του βακτηριδίου της λιστέριας. Πολλά από αυτά τα τυριά, είναι σήμερα thermise, (υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία, θερμαινόμενα στους 60 βαθμούς C και για πολύ περισσότερο χρόνο, αντί των 72 βαθμών C της παστερίωσης), μία συμβιβαστική λύση που απαλλάσσει το τυρί από κάποια από τα βλαβερά βακτήρια, ενώ παράλληλα διατηρεί άλλα που συνεισφέρουν στην εξαιρετική γεύση του.
  2. Εάν βρεθείτε στην Ελβετία για διακοπές, αυτό είναι ένα πολύ ωραίο τυρί να φέρετε μαζί σας στο σπίτι και να κάνετε μία εύκολη και πολύ... γκουρμέ fondue. Εάν επιτόπου σας δώσουν οδηγίες και κατευθύνσεις να χρησιμοποιήσετε και μαύρη τρούφα (ταρτούφο), αποφύγετέ το. Υπάρχει το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε αποτυχία (πόσοι έλληνες γνωρίζουν και εκτιμούν τη γεύση της τρούφας;) και θα έχετε πληρώσει και του κόσμου τα λεπτά για τη τρούφα –εάν την βρείτε. Όχι, εσείς χρησιμοποιήστε μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες (Α, ρε sirilo τι πληγές μας άνοιξες).Η συνταγή είναι από το site fxcuisine.com (αγγλόφωνο και... λαχταριστό)
  3. Η εικόνα που ακολουθεί δείχνει μία συσκευασία τυριού Vacherin Mont d΄Or με το χαρακτηριστικό, ξύλινο, από πλαναρισμένο φλοιό πεύκου, περιτύλιγμά του. Με προσοχή και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόψτε περιμετρικά την κρούστα του τυριού, σαν να επρόκειτο για το καπάκι μίας κονσέρβας.
  4. Με τη βοήθεια του ίδιου μαχαιριού που θα περάσετε με προσοχή από κάτω της, ανασηκώστε την κρούστα να αποκαλυφθεί το μαλακό, σχεδόν ρευστό εσωτερικό του τυριού.
  5. Απλώστε και πάλι την κρούστα του τυριού πίσω στη θέση της, τοποθετήστε τη συσκευασία του τυριού σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε για 15 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  6. Αφαιρέστε την κρούστα και σερβίρετε σαν fondue με μικρά κυβάκια από τραγανό ψωμί, ακόμα καλύτερο εάν είναι της προηγούμενης ημέρας. Έχετε έτσι μία περίφημη, σχεδόν αδύνατον να αποτύχει fondue, που δεν απαιτεί ειδικά δοχεία, συσκευές για να λιώσει το τυρί, ειδικά επιμήκη πιρουνάκια.