Medovik: καταπληκτικό γλυκό από την Ρωσία

Medovik: καταπληκτικό γλυκό από την Ρωσία

Υλικά

  • 440-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. μέλι
  • 2-3 αυγά
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. αρωματικό πιπέρι

Υλικά γιά τη γέμιση

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 170 γρ. βούτυρο γλυκό
  • 170 γρ. τυρί κρεμμώδες
  • 1 φλ. ξινή κρέμα

Επικάλυψη

  • 1 φλ. θρυμματισμένη καρύδια
  • 1 φλ. θρυμματισμένα μπισκότα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Κόβετε 4-5 κομμάτια λαδόκολλας 5x5cm. Τοποθετείτε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζετε με κρύο νερό. Σκεπάζετε και τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει για 2 ώρες και 30΄. Ελέγχετε το νερό γιατί πρέπει το κουτί να είναι συνέχεια καλυμμένο. Όταν τελειώσετε, αφαιρείτε με μία τσιμπίδα το κουτί και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε το κουτί όσο το μίγμα είναι ζεστό.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα βάζετε στην άκρη. Βάζετε ένα μεγάλο γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Τοποθετείτε τα αυγά, το βούτυρο, την ζάχαρη και το μέλι μέσα στο μπολ και χτυπάτε ελαφρά έως ότου η υφή του μείγματος γίνει βελούδινη. Βγάζετε το μπολ από τη κατσαρόλα και προσθέτετε την σόδα χτυπώντας δυνατά για 1΄. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά-σιγά το μείγμα αλευριού μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Χωρίζετε την ζύμη σε 8-9 μπάλες και τις βάζετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα να ξεκουραστούν για 30΄ τουλάχιστον. Πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι μία λαδόκολλα απλωμένη στον πάγκο εργασίας και ανοίγετε μια μπάλα ζύμη πάχους 2 εκ. περίπου. Με την βάση ενός τσερκιού (στρογγυλό δίσκο) 18-20εκ., κάνετε έναν κύκλο πάνω στην ζύμη, κόβετε και κρατάτε τα περισσεύματα της ζύμης και τα αφήνετε στην άκρη.

Τοποθετείτε την λαδόκολλα με την ζύμη σε ένα ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήνετε για 3΄-4΄ έως ότου ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο για 1 ώρα.

Επαναλαμβάνετε το ίδιο, με όλες τις μπάλες ζύμης και αφήνετε να κρυώσουν. Ανοίγετε σε ένα φύλλο τα περισσεύματα ζύμης, αφού τα ζυμώσετε για 1΄-2΄ μεταξύ τους και ψήστε το για 3΄-4΄. Χτυπάτε το βούτυρο και την κρέμα τυριού, προσθέτετε τη ζάχαρη, το συμπυκνωμένο γάλα και την ξινή κρέμα και συνεχίζετε το κτύπημα για 1΄-2΄. Βάζετε την κρέμα να σταθεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Στο τσέρκι τοποθετείτε μια λαδόκολλα. Βάζετε το ένα μπισκότο και από πάνω ¼ φλ. κρέμας. Απλώνετε ομοιόμορφα με ένα μαχαιράκι. Βάζετε την επόμενη βάση μπισκότου και απλώνετε την γέμιση.

Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα και τελειώνετε με κρέμα. Βάζετε προσεχτικά ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή καλαμάκι στο κέντρο του γλυκού, να διαπερνά όλες τις στρώσεις. Τυλίγετε την τούρτα με λαδόκολλα απαλά. Βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Θρυμματίζετε στο μπλέντερ τα μπισκότα που φτιάξατε με τα υπολείμματα ζύμης μαζί με τα καρύδια. Ανακατεύετε, πασπαλίζετε και σερβίρετε.

Πηγή: gastrotourismos

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο