Πεντανόστιμα κρεμμύδια ογκρατέν(Γαλλία)

Πεντανόστιμα κρεμμύδια ογκρατέν(Γαλλία)

Υλικά

Για 4-6 άτομα

  • 2 - 2,5 κιλά. κίτρινο δέρμα κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1/4 φλιτζάνι ζωμό κρέατος
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1-2 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2- 3/4 φλιτζανιού γραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση

Λαχταριστή και μυρωδάτη συνταγή από τη Γαλλία Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε ή λαδώστε καλά ένα μεγάλο πυρέξ και αφήστε το στην άκρη.

Για να κόψετε τα κρεμμύδια: Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.  Καθαρίζουμε και κόβουμε τη σκελίδα σκόρδο σε πολύ λεπτές φέτες και μετά πολτοποιούμε. Τρίβουμε το τυρί στη  μεγάλη επιφάνεια του τρίφτη και αφήνουμε στην άκρη.

Στο φούρνο μικροκυμάτων βάζετε την κρέμα γάλακτος, το ζωμό κρέατος, το θυμάρι, το πιπέρι και το αλάτι. Προσθέστε λίγο από το ψιλοκομμένο σκόρδο και ζεσταίνετε για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτετε αλάτι αν χρειάζεται. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.

Λιώστε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Αυτό θα πάρει περίπου  20-30 λεπτά. Λίγο πριν τελειώσετε το τηγάνισμα, προσθέστε λίγο σκόρδο. Ανακατέψτε για περίπου ένα λεπτό. Αφαιρέστε από την εστία και αραδιάστε τα μέσα στο πυρέξ. Αδειάζεται το μείγμα κρέμα γάλακτος πάνω από τα κρεμμύδια και πασπαλίζετε με τη τριμμένη γραβιέρα. 

Ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να κάνει μια λεπτή κρούστα το τυρί. Αφήνετε να κρυώσει καλά και σερβίρετε. Γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι.


 

Πηγή: sidagi

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο