Fish and chips με σος ταρτάρ

Fish and chips με σος ταρτάρ

Υλικά 

Κουρκούτι

  • 10 γρ. μαγιά
  • 1 κρόκος αβγού
  • 300-450 ml γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
  • 175 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι

Chips 

  • 1 κιλό πατάτες
  • Άφθονο λάδι για τηγάνισμα

Ψάρι 

  • 4 κομμάτια (225 γρ. το καθένα) μπακαλιάρος (ή σαλάχι ή ρήνα)
  • 100 γρ. αλεύρι αλατισμένο

Σος ταρτάρ 

  • 300 ml καλή μαγιονέζα
  • 50 γρ. αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. κάππαρη ψιλοκομμένη
  • 1 1/2 κ.σ, μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 1/2 φρέσκο εστραγκόν (μισή ποσότητα για ξερό)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Κουρκούτι
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαγιά, αβγό, 300 ml γάλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Ρίχνουμε το μίγμα του γάλακτος στο αλεύρι και ανακατεύουμε για να κάνουμε ένα πηχτό κουρκούτι. Αν γίνει πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με γάλα. Καλύπτουμε το κουρκούτι με ύφασμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να φουσκώσει μισή φορά ακόμα.

Chips
Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά chips. Τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε. Ζεσταίνουμε στη φριτέζα το λάδι στους 80°C και τα τηγανίζουμε για 6-8 λεπτά. Σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Τηγανίσουμε το ψάρι και μετά ξανατηγανίζουμε τα chips στους 190°C, μέχρι να γίνουν χρυσά. Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας με αλάτι.

Ψάρι
Κρατάμε το ψάρι ζεστό μέσα στο φούρνο στους 140°C. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του λαδιού στους 190°C. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού τα βουτάμε στο κουρκούτι και αφήνουμε να τρέξει το περισσευούμενο πριν το βουτήξουμε στο λάδι Όταν πάρει χρυσό χρώμα, το αφήνουμε να στραγγίσει λίγο και το κρατάμε ζεστό μέχρι να γίνουν οι πατάτες.

Σος ταρτάρ

Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και μετά προσθέτουμε πιπέρι. Δεν ρίχνουμε αλάτι πριν δοκιμάσουμε αν χρειάζεται. Κρατιέται στο ψυγείο για λίγες μέρες. 

Πηγή: athinorama

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο