Τι είναι τα μπλίνις. Eίναι αφράτες, μικρές και λεπτές, τηγανίτες, έχουν σχετικά ουδέτερη γεύση και οι Ρώσοι τις χρησιμοποιούν για να απολαμβάνουν το μπρικ και το χαβιάρι που παράγουν σε αφθονία. Κατακλύζουν συσκευασμένες τα ελληνικά ντελικατέσεν και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μιας και γίνονται τέλεια βάση για δυνατά, αλμυρούτσικα ή ξινούτσικα, καναπεδάκια και αντέχουν δίπλα σε σκληρά ποτά όπως η βότκα. Κι όμως, τα μπλίνις, τις ιδιαίτερες αυτές τηγανίτες, μπορούμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας.

Υλικά συνταγής

75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά νωπή
180 ml ζεστό γάλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 αυγό (χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο)
• 3 κουταλιές της σούπας λάδι (κατά προτίμηση σησαμέλαιο) για να αλείψετε το τηγάνι 

 

Εκτέλεση συνταγής

Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη μαγιά αραιωμένη σε λίγο γάλα και αλάτι. Αναμειγνύετε σιγά σιγά το υπόλοιπο γάλα χτυπώντας το μείγμα. Σκεπάζετε τη λεκάνη και το αφήνετε να σταθεί 1 ώρα. Κατόπιν προσθέτετε το βούτυρο και τον κρόκο του αυγού.

Χτυπάτε και το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο μείγμα. Το αφήνετε άλλα 20’. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμ. 10 εκ., αλειμμένο με ελάχιστο λάδι, και ρίχνετε 4 κουταλιές από τη ζύμη, σε διαφορετικά σημεία του τηγανιού.

Ψήνετε σε μέτρια φωτιά 1’-2’. Γυρίζετε τα μπλίνις και τα ψήνετε 1’ ακόμη. Πρέπει να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Τοποθετείτε τα μπλίνις το ένα πάνω στο άλλο, τυλιγμένα με μία πετσέτα, για να διατηρηθούν αφράτα.

Tips. Τα μπλίνις αγαπούν ιδιαίτερα τη βότκα και ταιριάζουν με: • τον καπνιστό σολομό και την πέστροφα • την ξινούτσικη κρέμα γάλακτος (μπορείτε να προσθέτετε λεμόνι και γιαούρτι σε χτυπημένη κρέμα γάλακτος) • το φρέσκο τυρί-κρέμα • τον άνηθο ψιλοκομμένο • τα αυγά ψαριών (χαβιάρι, μπρικ) και τα υποκατάστατα • το φρέσκο βούτυρο • το ξύσμα λεμονιού

ΠΗΓΗ: icookgreek.com