Άλλο ένα γλυκό που μάθαμε από τους Μικρασιάτες Το όνομά του παραπέμπει στην καμένη κρέμα που ξύνουμε απ' τον πάτο του «καζανιού». Το καζάν ντιπί κάποτε γινόταν αποκλειστικά με βουβαλίσιο γάλα, γεγονός που του χάριζε μια εντελώς ξεχωριστή και πληθωρική γεύση.

Υλικά συνταγής

  • γάλα: 5 λίτρα
  • ζάχαρη: 600- 750 γρ. (ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε)
  • μαστίχα: 2 κομμάτια (σε μέγεθος ρεβιθιού)
  • κορν φλάουρ: 150 γρ.
  • αλεύρι ανακατεμένο με νερό: 150 γρ.
  • βανίλια: 6-7 σταγόνες

Εκτέλεση συνταγής

Ανακατεύετε το γάλα με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι με το νερό και τη μαστίχα. Αδειάζετε το μείγμα σε αντικολλητική κατσαρόλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά 5'-8'. Κατόπιν, αποσύρετε το σκεύος από την εστία.

Τοποθετείτε ένα ταψί διαστ. 40x80 εκ. πάνω σε μία από τις εστίες της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία. Ρίχνετε κουταλιά - κουταλιά από το μείγμα κρατώντας το ταψί γυρτό προς τη μία πλευρά, ώστε κάθε φορά που προσθέτετε καινούριο μείγμα κρέμας να καίγεται ο πάτος της.

Για να σχηματίσετε την καμένη κρούστα στη βάση του ταψιού, θα χρειαστείτε 6-8 κουταλιές κρέμα. Προσθέτετε στην υπόλοιπη κρέμα τη βανίλια και την απλώνετε στο ταψί, πάνω στην καμένη βάση. Αφήνετε το γλυκό σε κρύο μέρος 6-8 ώρες.

Κόβετε το καζάν ντιπί σε τετράγωνα κομμάτια. Τα αποσπάτε προσεκτικά με μια αιχμηρή μεταλλική σπάτουλα ξεκολλώντας μαζί και την καμένη βάση τους. Σερβίρετε το γλυκό λίγο δροσερό κι αν θέλετε προσθέτετε παγωτό.