Σιγομαγειρεμένο κοτόπουλο με κονιάκ    
Υλικά  
  • 2 φέτες μπέικον
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 4 καρότα κομμένα στα τέσσερα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε 6 μερίδες
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1½ φλ. τσαγιού ζωμός κότας ή νερό
  • 250 γραμμ. ασπρομανίταρα μικρά, ολόκληρα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, κομμένες σε καρέ
 
Εκτέλεση:

Σε πλασοτέ κατσαρόλα, χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο μπέικον για 2΄-3΄, το αφαιρούμε και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 7΄-8΄ προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε συχνά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κοτόπουλο, να ροδίσει καλά γύρω γύρω, για 7΄-8΄. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και γυρίζουμε τα κομμάτια ώστε να ψηθεί καλά το αλεύρι. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και καρότα. Σβήνουμε με το κονιάκ και το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ντεγκλασάρουμε τη βάση της κατσαρόλας. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο, 1 ώρα και 30΄. Σ’ ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια. Τα βγάζουμε στην άκρη. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο τα καρέ ψωμιού και τα ψήνουμε στους 200°C για 6΄-7΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τα κρατάμε στην άκρη. Στραγγίζουμε τη σάλτσα κοτόπουλου σε κατσαρολάκι και τη βράζουμε δυνατά για λίγα λεπτά ώσπου να πυκνώσει και να καλύπτει το πίσω μέρος του κουταλιού. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και τη δεμένη σάλτσα. Βράζουμε δυνατά για 15΄, να δέσει καλά η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το φαγητό σε πιατέλα βαθιά και αραδιάζουμε από πάνω τα κρουτόν με το μαϊντανό.



Πηγή: argiro.gr