Ζακυνθινό παστίτσιο ραγού  
Υλικά  
  • 2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μερίδες (χτένι από τη σπάλα ή στηθοπλευρά)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο (500 γραμμ.)μακαρόνια χοντρά με τρύπα (Νο3)
  • 2 ξερά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3-4 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
  • 6 ώριμες τριμμένες ντομάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1½ φλ. τσαγιού ζακυνθινό λαδοτύρι τριμμένο
   

Eκτέλεση:
 
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το  κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί όλο το υγρό, τότε προσθέτουμε τις ντομάτες. Βάζουμε τα μυρωδικά σε τουλπανάκι, το δένουμε και το ρίχνουμε στο φαγητό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν σωθούν τα υγρά του και δούμε ότι δεν έχει ψηθεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Το κρέας στο τέλος πρέπει να μείνει με μια παχιά σάλτσα, σχεδόν με το λαδάκι του.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Πασπαλίζουμε λίγο τυρί σε πυρίμαχο ή σε γιουβέτσι (σκεύος).Στρώνουμε μία στρώση μακαρόνια, μία κρέας και σάλτσα, και τέλος μία στρώση τυρί. Επαναλαμβάνουμε: μακαρόνια, κρέας, σάλτσα και τελειώνουμε πάλι με το τυρί. Το παστίτσιο ραγού είναι έτοιμο! Αν θέλουμε, το ροδίζουμε για λίγα λεπτά στο γκριλ να λιώσει το τυρί. Το κόβουμε σε κομμάτια όπως το κανονικό παστίτσιο και το σερβίρουμε με σπάτουλα για να μη διαλύεται. 

Πηγή: argiro.gr