Νηστίσιμα μπισκότα  
Υλικά  
  • 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. σπορέλαιο
  • 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1/3 φλιτζ. σουσάμι
  • 1/2 φλιτζ. σόδα αναψυκτικό
  • 250 γραμ. κουβερτούρα λιωμένη
  • Εκτέλεση
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.  
2. Βάζουμε σε μπολ τη μαργαρίνη, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και τα αναμιγνύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ. Διαλύουμε τη σόδα μαγειρικής στο χυμό πορτοκαλιού. Προσοχή: πάνω από το μπολ γιατί χύνεται! Το ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το γαρίφαλο.  
3. Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και με το χέρι ή σπάτουλα, απαλά, ζυμώνουμε να απορροφηθεί το αλεύρι.  
4. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σουσάμι και τη σόδα (αναψυκτικό). Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα σε ό,τι σχήμα θέλουμε με μαχαίρι ή με κουπ πατ.  
5. Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στο βρεγμένο σουσάμι και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα, αραιά το ένα από το άλλο. 
Αν δεν θέλετε σουσάμι και θέλετε σοκολάτα, τα βουτάτε μέσα σε λιωμένη σοκολάτα αφού πρώτα έχουν ψηθεί.   
6. Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 20΄ στους 160 C στον αέρα ή στους 180 C στις αντιστάσεις. Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να τραβήξουν την υγρασία τους για 10΄.  
7. Στη συνέχεια τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο.



Πηγή: argiro.gr