Αβρωνιές με χταπόδι στιφάδο Υλικά:

  • 1.200 γρ. χταπόδι
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 λίτρο νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • λίγο ξίδι
  • ½ πορτοκάλι
  • λίγο μαραθόσπορο
  • 2 ματσάκια αβρωνιές ή άλλο πικρό χόρτο της αρεσκείας σας
  • 500 γρ. μαυροδάφνη
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα του
  • αλάτι
  • πιπέρι


Εκτέλεση:


  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι.
  2. Προσθέτουμε το χταπόδι και το σιγοψήνουμε για 15 λεπτά με τα υγρά του.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό κια βράζουμε τα κρεμμύδια με την ζάχαρη, το μισό πορτοκάλι και τον μαραθόσπορο για περίπου 10 λεπτά.
  4. Ύστερα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Έπειτα από 15-20’ βράσιμο βγάζουμε το χταπόδι και κρατάμε το ζουμί του.
  6. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το ρίχνουμε με χταπόδι στην κατσαρόλα.
  7. Προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο χυμό, μαυροδάφνη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  8. Παράλληλα ζεματίζουμε τις αβρωνιές για να βγάλουν τιν πικρίλα τους σε νερό με αλάτι για 2-3 λεπτά.
  9. Όταν τις βγάλουμε, τις περνάμε από παγωμένο νερό για να μην χάσουν το χρώμα τους.
  10. Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει για 20 λεπτά και προσθέτουμε λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο τις αβρωνιές.
  11. Σκεπάζουμε για 2 λεπτά και ύστερα αποσύρουμε από την φωτιά.
  12. Προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πηγή: lovecooking.gr