Λευκή τούρτα με φράουλες
Υλικά: 
  • Για το παντεσπάνι:
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλο σκόνη (αλεσμένη αμυγδαλόψιχα)
  • 1 βανίλια
  • Για το σιρόπι:
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαρμελάδα φράουλα
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 500 γραμμ. φράουλες φρέσκιες
  • 700 γραμμ. σαντιγί (άγλυκη κατά προτίμηση)


Eκτέλεση:

Για το παντεσπάνι: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν, για 7΄-8΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, να τα απορροφάει κάθε φορά το μείγμα πριν βάλουμε το επόμενο, ρίχνουμε τη βανίλια και το αλάτι. Τέλος, με σπάτουλα ανακατεύουμε στο μείγμα λίγο λίγο το αλεύρι με τη σκόνη αμυγδάλου.

Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια με διάμετρο 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 20΄-25΄, έως ότου φουσκώσουν και ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να σταθούν 5΄ στο ταψί και έπειτα τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με το κονιάκ έως ότου λιώσει καλά η μαρμελάδα, για 2΄-3΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε καλά τις φράουλες και αφαιρούμε το κοτσάνι ( κρατάμε μερικές με το κοτσάνι για γαρνίρισμα ). Τις κόβουμε στη μέση. Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγί, με ή χωρίς ζάχαρη. Χωρίζουμε κάθε παντεσπάνι σε δύο δίσκους.

Για το στήσιμο: Σε τουρτιέρα βάζουμε ένα δίσκο παντεσπάνι. Με πινελάκι αλείφουμε το σιρόπι, να ποτίσει το παντεσπάνι. Απλώνουμε μία στρώση σαντιγί και αραδιάζουμε μία στρώση φράουλες. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα υλικά. Το τελευταίο παντεσπάνι το καλύπτουμε γύρω γύρω με σαντιγί. Γαρνίρουμε με ολόκληρες φράουλες, παγώνουμε για 2 ώρες την τούρτα και σερβίρουμε.


Πηγή: argiro.gr