Μουσακάς με κιμά σόγιας 
Υλικά:  
  • 1/2 κιλό κιμά σόγιας
  • 1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες σε μέτριες φέτες
  • 1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα κάθετα
  • 4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/3 του φλιτζανιού μαϊντανό
  • 250 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα

  • 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας
  • 2 φλιτζάνια υποκατάστατο κίτρινου τυριού τριμμένο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση: 


Για τα λαχανικά

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 
  2. Στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε τις μελιτζάνες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
  3. Πασπαλίζουμε με αλάτι τις πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
  4. Αφαιρούμε και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  5. Ζεματάμε τα κολοκυθάκια για 2-3 λεπτά.

Για τον κιμά σόγιας

  1. Μουσκεύουμε τον κιμά της σόγιας σε νερό για 30 λεπτά. 
  2. Βράζουμε σε νερό για 15 λεπτά τη σόγια με αλάτι και στραγγίζουμε. 
  3. Σε ένα σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι στα 2/3 του ελαιόλαδου μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε τη σόγια. 
  4. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το μαϊντανό, το ξύλο κανέλας, αλάτι και πιπέρι. 
  5. Μαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Για την κρέμα

  1. Σοτάρουμε το αλεύρι στη μαργαρίνη μέχρι να πάρει ένα ελαφρά καστανό χρώμα. 
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα για να μη δημιουργηθούν σβώλοι. 
  3. Ρίχνουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το μισό υποκατάστατο τυριού. 
  4. Ανακατεύουμε καλά.

Για τη συναρμολόγηση

  1. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ένα πυρέξ και απλώνουμε μία στρώση πατάτες, μία στρώση κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, μία στρώση μελιτζάνες, μία στρώση κιμά και επαναλαμβάνουμε. 
  2. Τελειώνουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο υποκατάστατο τυριού.
  3. Αφήνουμε το μουσακά να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. 
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 
  5. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Διάρκεια: προετοιμασία 30 λεπτά, μαγείρεμα 40 
Πηγή: lovecooking.gr