Κάστανο γλυκό κουταλιού
Υλικά:

2 κιλά κάστανα
2 κιλά ζάχαρη
1 κλωναράκι φυσικής βανίλιας ή 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (φρεσκοστυμμένος)


Εκτέλεση:

Με ένα μαχαίρι με σκληρή, άκαμπτη λάμα χαράζουμε τα κάστανα στο κάτω μέρος σταυρωτά, προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι τη σάρκα. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200° C. Επειτα τα καθαρίζουμε προσεκτικά. Θα έχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι. Για να το αφαιρέσουμε θα βάλουμε τα καθαρισμένα κάστανα σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει, οπότε θα το αφαιρέσουμε προσεκτικά χωρίς να σχίσουμε τον καρπό. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με 1.750 ml νερό. Σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας στη μέση (κατά μήκος), με τη μύτη ενός μαχαιριού. Το ανοίγουμε και, με τη λάμα του μαχαιριού, μαζεύουμε από το εσωτερικό του τα μαύρα σποράκια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και το κλωναράκι. Ανακατεύουμε ελαφρώς και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Τότε, ρίχνουμε τα κάστανα. Μόλις ξαναπάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράζει. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει εντελώς το σιρόπι. Για να δούμε αν έχει δέσει, βάζουμε μια κουταλιά σε ένα στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει. Σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, πρέπει να κανει δρόμο που δεν κλείνει. 

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε ακόμα 2 λεπτά και το αποσύρουμε. Οταν κρυώσει, βγάζουμε τη βανίλια (αν θέλουμε), βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα, πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.


Πηγή: gastronomos.gr