Μπακλαβάς χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο
Υλικά:

Για το φύλλο:

1,5 φλ. κάσιους
1,5 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. μέλι ή αγάβη
1/2 φλ. νερό
1 κ.σ. εκχύλισμα βυσικής βανίλιας
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 κ.σ. σκόνη χρυσού λιναρόσπορου

Για τη γέμιση:
1,5 φλ. καρύδια
1/4 φλ. μέλι ή αγάβη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. κάρδαμο
1/8 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:

Για το φύλλο:
  1. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από τον λιναρόσπορο, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.
  2. Προσθέτετε και την σκόνη λιναρόσπορου και χτυπάτε ακόμα λίγο να αναμιχθεί καλά.
  3. Απλώνετε μια λεπτή στρώση μίγματος στα ειδικά αντικολλητικά φύλλα του αφυγραντή.
  4. Αφυγραίνετε για 8 ώρες στους 115F.
  5. Προσοχή, δεν θέλουμε τα φύλλα να στεγνώσουν τελείως.
  6. Όταν είναι έτοιμα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Για τη γέμιση:
  1. Σε ένα μούλτι τεμαχίζετε ελάχιστα τα καρύδια μαζί με τα μπαχαρικά. 
  2. Μεταφέρετε σε ένα μπωλ, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. 
  3. Βάζουμε ένα φύλλο για βάση, απλώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε το ίδιο άλλες δυο φορές. 
  4. Στο τέλος βάζουμε άλλο ένα φύλλο και περιχύνουμε τον μπακλαβά με μέλι.
 

Πηγή: lovecooking.gr